VESTI
     
 
U Zagrebu održana međunarodna Konferencija ,, Razmenom iskustva u socijalnom dijalogu’’. Projekat i Konferenciju omogućila Evropska komisija. Četrdeset učesnika iz sedam Evropskih država.
Socijalni dijalog kao sredstvo izlaska iz krize




Zagreb 18. jul 2016.

    Konferencija ,, Razmenom iskustva u socijalnom dijalogu’’ koja je održana u Zagrebu, 13.i 14. jula 2016. , okupila je četrdeset predstavnika sindikata iz sedam Evropskih država. Projekat je podržan od strane Evropske komisije a nosilac projekta i domaćin konferencije je bio sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sinidkat.

    Predstavnici sindikata, učesnici konferencije su bili iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Poljske, Srbije (Industrijski sinidkat Srbije), Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine. Svoja iskustva i stanje socijalnog dijaloga su predstavili svi učesnici, a o srpskoj praksi i stanju socijalnog dijaloga je govorio predsednik ISS Dragan Matić.



    ,,Socijalnog dijaloga u Srbiji nema’’, kažu sindikati članice Socijalno ekonomskog saveta Srbije. Sa ovim je svoje izlaganje započeo Dragan Matić, ukazavši da su ti sindikati plaćeni za to nepostojanje, čak i kada mesecima SES ne održava sastanke. U maju 2016. godine, predstavljeni su rezultati Tvining projekta ,,Unapređenje socijalnog dijaloga’’ u Srbiji.

    O projektu EU u Srbiji je govorio Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji, koja je i finansijer projekta vrednog 1,5 miliona evra. Devenport je između ostalog rekao da je socijalni dijalog, ključni element Evropskog projekta, da se njime podstiče ekonomski napredak i društvena stabilnost.

    Ako je to tako, onda bi korisnici sredstava 1,5 miliona evra, članovi SES-a, trebalo da vrate uludo potrošeni novac.

    Ispred industrijskog sindikata Unione Italiana Del lavoro (UIL) je govorio Graziano Fioretti, ukazavši da je socijalni dijalog u Italiji u krizi i da socijalni dijalog ne sme biti razgovor već dogovor učesnika. Uspešan diajlog mora biti ,,elastičan i maštovit’’ i on se mora voditi i razvijati u mirnim situacijama, a ne samo u krizama i kada to poslodavci zahtevaju.

    ,,Socijalni dijalog u Sloveniji je zaživeo devedesetih godina prošlog veka i rezultat je političkog i sindikalnog pluralizma. Prava radnika u preduzećima i kolektivnim ugovorima u Sloveniji, mogu biti manja od zakona propisanih. Socijalni savet funkcioniše i ako nema zakonsku osnovu’’, istakla je Lidija Jerkič, predsednica slovenačkog S.K.E.I.A.


   


    Nakon izlaganja i ostalih učesnika razvila se produktivna, mirna, višečasovna diskusija, koja će rezultirati izdavanjem brošure ,, Znanjem do boljeg socijalnog dijaloga’’, a koja će sadržati sva iskustva koja su sindikati učesnici konferencije izneli u dvodnevnom radu.







    Učesnici Konferencije su usvojili i Zaključak koji će opredeliti dalje zajedničke aktivnosti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"