VESTI
     
 
IndustriAll Evropa organizator Konferencije o kružnoj – cirkularnoj ekonomiji. Izvestioci ukazali na neophodnost i potencijal koji postoji u primeni kružne ekonomije.
KRUŽNA EKONOMIJA – MOGUĆNOST ZA RAZVOJ I POSLOVE




Brisel, 13.jul 2016.

IndustriAll Evropa je organizovala Konferenciju o kružnoj ekonomiji s namerom ukazivanja na prednosti koje kružna ekonomija ima kao i njene mogućnosti za razvoj postojećeg poslovanja.

Kružna ekonomija predstavlja alternativu istrošenom i nedovoljno efikasnom modelu linerne ekonomije vođene načelima „uzmi, izradi, konzumiraj“. Kružna ekonomija je novi model poslovanja i ponašanja i predstavlja novu uzdanici EU za pametan, ocrživ i uključiv rast.



Temeljna postavka takvog poslovanja obeležava težnja prema efikasnom korišćenju, recikliranju i ponovnom korišćenju resursa kako bi ograničili negativni ekološki uticaj evropske privrede, ali ujedno i smanjili troškove u poslovanju sa ciljem privrednog rasta. Panel diskusijom „Oblikovanje novog sveta rada“ je rukovodio Luc Triangl, generalni sekretar IndustriAll Evropa.



Na Konferenciji su svoja izlaganja imali i predstavnici Evropskog sindikalnog instituta i Evropske konfederacije sindikata.

Patrik Bjonstom je ilustrovao konkretnim primerima iz švedskih slučajeva, da je cirkularna ekonomija već realnost u preradi drveta, proizvodnji čelika i reciklaži elektronskog otpada. Ona se zasniva na tehnologiji, inovacijama i investicijama. Rano ulaganje u kružnu privredu može da omogući kompaniji da postane svetski lider.

Adrian Deboutieri je podelio konveregentne rezultate brojnih studija na nacionalnom i evropskom nivozu i očekivane rezultatew za otvaranje novih radnih mesta u kružnoj ekonomiji. Tačnije, on je identifikovao potencijalne poslove u energetskom sektoru, u ponovnoj proizvodnji, remontu i lizingu poslovnih modela.

Hugo-Marija Skali objasnio je razloge za kružnu ekonomiju u paketu objavljenom u decembru 2015. godine, koji obihvata elemente o proizvodnji, potrošnji, upravljanju otpadom, tržištu za „sekundarne sirovine“ i inovacijama.

Na kraju skupa ukazano je na korist koju evropska industrija može imati po pitanju konkurentnosti, novih poslova i radnih mesta u slučaju primene kružne ekonomije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"