VESTI
     
 
Komitet Međunarodne organizacije rada (MOR) na Konferenciji u Ženevi detektovaorepresiju i teškoće sa kojima se radnici susreću. Najteža situacija u Bangladešu, Indoneziji, Kambodži i Meksiku.
MOR UKAZAO NA KRŠENJE RADNIČKIH PRAVA ŠIROM SVETA




Ženeva, 21.06.2016.

Učesnici Međunarodne konferencije MOR-a koja je održana u Ženevi su u toku zasedanja čuli svedočenja radnika o represijama i teškoćama sa kojima se svakodnevno susreću a koje su regulisane konvencijama MOR-a.

Komitet MOR-a o primeni standarda se tokom juna susreo sa velikim brojem žalbi, vezanih za kršenje prava radnika sa posebnim osvrtom na zemlje kao što su Bangladeš, Indonezija, Kambodža i Meksiko.

Sekretar IndustriAll Global Apoorva Kaiwar je rekao u Komitetu za primenu standarda da se nakon presije i agresije od strane poslodavaca, došlo do smanjenja broja aktivnih demokratskih sindikata, ostavljajući radnike bez zaštite od poslodavaca. Posebno je teška situacija u Bangladešu gde su sindikati potpuno zabranjeni.

Države u kojima je stvorena protiv sindikalna klima i koje ne čine napor da garantuju prava radnika prema MOR konvenciji 87 o slobodi udruživanja i prava na organizovanje, biće stavljene na „crnu listu“.



U Džakarti je 2015. godine uhapšeno 25 sindikalaca koji su učestvovali u demonstracijama zbog niskih plata.

Komisija je izuzetno zabrinuta zbog brojnih izjava radnika i poziva nacionalne Vlade da osiguraju slobodu sindikalnog organizovanja i poštovanje radničkih prava.

Nesigurni, nedostojanstveni poslovi su sve prisutniji, prava mladih i žena su u porastu a na udaru su i trudnice radnice.

Odbor je odlučio da pošalje MOR predstavnike u Kambodžu, Indoneziju, Filipine, Svazilend, Kazahstan i Mauritaniju. Kako se stvari razvijaju a prava radnika i sindikata ugrožavaju mOR predstavnici bi uskoro mogli da dođu i u Srbiju.

Industrijski sindikat Srbije će preko svojih predstavnika u IndustriAll Evropa dostaviti prijavu i navode kršenja prava radnika i sindikata.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"