VESTI
     
 
Drugi Kongres IndustriAll Evropa održan u Madridu. Sedamsto delegata izabralo novo rukovodstvo i usvojilo Akcioni plan za period 2016-2020. god. Slogan II Kongresa “Evropa u akiciji - Investiranje, solidarnost i zapošljavanje“. Industrijski sindikat Srbije i sindikat EPS učesnici Kongresa.
II KONGRES INDUSTRIALL EVROPA
„EVROPA U AKCIJI“
„ZA INVESTIRANJE, SOLIDARNOST, ZAPOŠLJAVANJE“




Madrid, 6-9.jun 2016. god.

Drugi trodnevni Kongres IndustriAll Evropa pod sloganom “ Evropa u akciji - Investiranje, solidarnost i zapošljavanje“ je održan u Madridu uz prisustvo 700 delegata iz 39 država Evrope. Kongres je pratilo i preko 100 gostiju Kongresa.

Članice IndustriAll Evropa iz Srbije, Industrijski sindikat Srbije i Sindikat EPS su sa svojim delegatima učestvovali u radu Kongresa kao i kolege iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije.  



Prvog dana Kongresa su podneti Izveštaji o radu i finansijama, predstavljene su izborne procedure a delegati su iskoristili mogućnost da debatuju i ukažu na dobre stvari koje su urađene u prethodnom mandatu. Takođe se razmatrala i finansijska situacija a najavljen je i nov način plaćanja članarine na osnovu broja članova sindikata bez pozivanja na nacionalne BDP.



Drugog dana Kongresa je birano novo rukovodstvo IndustriAll Evropa a za predsednika je izabran Michael Vassiliadis, Luc Triangl je novi generalni sekretar a zamenici su Sylvain Lefebvre(Francuska), Luis Angel Colunga (Španija) i Benoit Gerits (Belgija).  



Novo rukovodstvo je naglasilo da su investicije i industrijalizacija odgovor na krizu u Evropi. Ukoliko se to ne desi Evropa će ući u političku krizu a na osnovu već prisutnih političkih previranja na nacionalnim nivoima kako u državama članicama EU, tako i onima koje to još nisu.


   


„Uloga IndustriAll Evropa je da jača i brani prava radnika, da se bori protiv sve prisutnijeg siromaštva značajnog dela građana Evrope, da razvijamo solidarnost kao temelj uspeha sindikalne borbe. IndustriAll Evropa sa svojih 7 miliona članova ima odgovornost za budućnost Evrope. Sindikat mota biri stalno u akciji, mi smo glas radnika Evrope i moramo se čuti u svim delovima Evrope i institucijama EU. Moramo zaštititi evropske vrednosti i industriju Evrope kao temelj ekonomije i društvenog napretka. Novo članstvo, jaki nacionalni sindikati, novi poslovi i investicije su prioriteti IndustriAll Evropa. Promašene politike štednje su stvorile nezadovoljstvo kod građana Evrope i oni se okreću populizmu i nacionalizmima koji dolaze od desno orijentisanih političkih partija. Evropi je potrebna nova industrijska paradigma i politika. Evropa ima 26 miliona nezaposlenih, mladi su na udaru a u 18 država EU su smanjene plate. Evropske političke strukture moraju pratiti i kontrolisari prisutna restrukturiranja multinacionalnih kompanija, koja završavaju otpuštanjem radnika i smanjenjem prava onih koji ostaju da rade.“ istakao je Luc Triangl u svom izlaganju nakon izbora za generalnog sekretara IndustriAll Evropa.



O problemima evropskog čelika su govorili delegati iz Nemačke, Finske, Velike Britanije, Francuske, Holandije a jedinstven je zaključak da Kina ne ispunjava kriterijume za dobijanje statusa tržišne ekonomije i da bez toga nema mogućnosti da Evropa, Kini otvori vrata.

IndustriAll podržava Odluke Evropskog parlamenta i Evropske komisije da se Kini stavi jasna zabrana ulaska na tržište EU sve dok ne ispune kriterijume. Sloboda sindikalnog organizovanja i pravo na Kolektivno pregovaranje su jedna od prava koje Kina trenutno ne ispunjava.

Drugi Kongres IndustriAll je pokazao svu snagu i rešenost članica da nastavimo rad u korist članstva i radnika Evrope sa zahtevom za veće investiranje, solidarnost među građanima i radnicima Evrope, boljim zaradama i standardom koji evropski radnici zaslužuju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"