VESTI

Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) uz podršku Fridrih Ebert fondacije održala Međunarodni okrugli sto "Društveno-ekomoski položaj radnika u odnosu na atipične oblike radnog angažovanja". Učesnici predstavnici sindikata iz Srbije, Grčke, Slovenije i Norveške.
AGENCIJSKO ZAPOŠLJAVANJE I PREKARNI RAD

Beograd, 27.05.2016.

Prisutne nedoumice u javnosti i sindikatima oko agencijskog zapošljavanja rezultirale su organizovanjem Međunarodnog okruglog stola na temu "Društveno-ekomoski položaj radnika u odnosu na atipične oblike radnog angažovanja".

Organizovanje ovog sastanka je podržano od FES-a a pored učesnika iz Srbije okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici sindikata iz Grčke, Slovenije i Norveške.

O trenutno važećoj zakonskoj regulativi u oblasti zapošljavanja izlaganje je imao Zoran Lazić, pomoćnik Ministra rada. Lazić je informisao prisutne da je Ministarstvo rada formiralo radnu grupu koja se bavi izradom zakonske regulative o agencijskom zapošljavanju. U radnoj grupi svoje predstavnike ima i KSS.

Trenutno u Srbiji je registrovano 79 agencija za zapošljavanje preko kojih je angažovano preko 50.000 radnika.

Predstavnik IndustriAll Global union Erlend Hansen je govorio o evropskom i norveškom iskustvu u oblasti agencijskog zapošljavanja. Ovakav vid zapošljavanja je za sindikate prihvatljiv samo u vanrednim okolnostima a prava angažovanih radnika preko agencije moraju biti kao i prava stalno zaposlenih. Agencijski rad mora biti skuplji i predstavljati izuzetak a ne pravilo. Kolega Erlend je takođe ukazao na otežano organizovanje radnika koji se angažuju posredstvom agencija.

Sindikati su mišljenja da agencijsko zapošljavanje mora imati zakonsku regulativu uz puno poštovanje evropskih regulativa i iskustva.

Sve veći broj zemalja, članica EU ograničavaju agencijsko zapošljavanje a kolektivni ugovori mogu poboljšati poziciju radnika koji se angažuju posredstvom agencija.

O trenutnoj situaciji u Radnoj grupi Ministarstva rada je govorio Slavko Topalov (KSS) ukazavši da se stavovi socijalnih partnera razlikuju ali su sindikati (KSS, SSSS i UGS"Nezavisnost") jedinstveni u stavu da agencijsko zapošljavanje mora biti u skladu sa evropskim zakonodavstvom i regulativama.

Nada Novaković -naučni saradnik Instituta za društvene nauke je prezentovala problematiku i učestalost prekarnih poslova koji se povećavaju kod svih struktura zaposlenih a izazvani su i agencijskim zapošljavanjem.

Iskustva NIS-a i zapošljavanje radnika preko (lizing agencija) je prezentovao Goran Takić, predsednik sindikata NIS-a. On je mišljenja da:

- Rad preko agencija treba regulisati zakonom

- Poslovi sa povećanim rizikom i beneficiranim radnim mestima ne mogu se popunjavati putem agencija.

- Omogućiti sindikalno organizovanje

- Agencije da daju garancije za kreditno zaduživanje u bankama za radnike koje angažuju.

Slovenačko iskustvo je prezentovao Mitja Fabijan ukazavši da se bez agencija ne može, a sa njima je lošije nego što je bilo.

Većina od preko 40 učesnika okruglog stola je diskutovalo u toku rada a jedinstven zaključak je da je agencijsko zapošljavanje neminovnost i da njegovo zakonsko regulisanje i kontrola mogu doprineti boljoj poziciji radnika koji se zapošljavaju putem agencija.