VESTI
     
 
Evropski parlament odbacio mogućnost da Kina dobije status tržišne ekonomije. IndustriAll Evropa zadovoljna odlukom Evropskog parlamenta.
STOP ZA KINU U EVROPI




Brisel, 20.05.2016.

Evropski parlament je sa 84% glasova odbacio mogućnost da se Kini odobri „tržišni status“.

Kina očekuje da se posle 15 godina članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji Kini omogući i status tržišne ekonomije u Evropi. Taj zahtev je odbijen jer faktičko stanje i odredbe pružaju pravnu osnovu za primenu posebnih nestandardnih metodologija sa ciljem odbijanja Kineskog zahteva.

Rezolucija Evropske komisije naglašava značaj slobodnog i fer poslovanja i trgovine ali ističe da Kina još uvek ne ispunjava pet kriterijuma koji se u EU definišu kao sastavni delovi i uslovi tržišne ekonomije.

Dokle god to tako bude, kineski izvoz mora da se tretira na „nestandardne“ načine, što znači da mora ostati mogućnost obračuna odlaganje marže alternativnim metodama na osnovu „iskrivljenih“ subvencionisanih cena u unutrašnjem tržištu Kine.  



Članovi Evropskog parlamenta pozivaju Evropsku komisiju da koordinira sa glavnim trgovinskim partnerima u EU kako bi osigurala da Kina ne zloupotrebi svoj položaj posle decembra 2016. godine. oni takođe pozivaju da Komisija iskoristi predstojeći samit G7 i G20 kao i sledeći EU-Kina samit, kako bi se u okviru STO iznašla kompatibilna rešenja.

Kao deo Rezolucije poslanici su izglasali „neposrednu potrebu“ za opštu reformu instrumenata odbrane trgovine EU.

industriAll Evropa pozdravlja Rezoluciju naročito u delu zaštite Evropskog tržišta čelika.

Do početka leta Komisija će predstaviti rezultate svoje procene uticaja na zaustavljanje Kine na putu ka prihvatanju njenog statusa u EU kao tržišne ekonomije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"