VESTI
     
 
Spašavanje Rudnika bakra Bor i Fabrike kablova Jagodina kroz UPPR - Unapred pripremljen plan reorganizacije. Novi socijalni programi mogu desetkovati preduzeća. Radnici hoće i novac i novo zapošljavanje.
UPPR KAO ŠANSA ZA SRPSKA PREDUZEĆA




Bor- Jagodina, 16.05.2016.
Loš, bolje reći nikakav odziv investitora za privatizaciju preostalih preduzeća obuhvaćenih restrukturiranjem, uslovio je da rukovodstva tih preduzeća pišu UPPR sa nadom da oni neće odbijeni od strane poverilaca.
Iz tih razloga RBB i FKJ su pripremili planove reorganizacije koje će razmatrati predstavnici Ministarstva privrede.
Zaposlenima će biti omogućeno korišćenje socijalnog programa, 200 evra po godini staža. Zaposleni koji odluče da ostanu u preduzeću će u slučaju neuspeha restrukturiranja moći da koriste socijalni program pod istim uslovima kao i oni koji socijalni program koriste sada.
Slična situacija je i u drugim „zaštićenim“ preduzećima koja će tu „zaštitu“ imati do kraja maja meseca. Sedamnaest „zaštićenih“ preduzeća zapošljava oko 20.000 radnika i gubitak tih radnih mesta bi uzrokovalo značajan broj negativnih efekata, kako na ekonomskom tako i na socijalnom planu.
Mnogi radnici žele socijalni program zbog zaduženosti koje imaju ali veruju da će se ponovo zaposliti ukoliko dođe do privatizacije. Sredstva za socijalne programe su obezbeđena, kreditima Svetske banke ali poslovne perspektive nema, kao ni investitora.
Stiče se utisak da su UPPR kao ček sa odloženim plaćanjem, a to je stečaj.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"