VESTI
     
 
Pravda iz Strazbura za radnike „DES“ Beograd. Zaostala potraživanja na teret države Srbije.
PRAVDA IZ STRAZBURA




Strazbur, 16.05.2016.
Radnici „DES“ Beograd – preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji su 2013. godine bili korisnici socijalnog programa su tužili državu Srbiju, Evropskom sudu za ljudska prava i dobili spor.
Naime, radnici „DES“ Beograd kao i hiljade radnika Srbije su iskoristili mogućnost socijalnog programa ali su im njihovi zahtevi po pitanju zaostalih zarada i drugih prava iz radnog odnosa ostali neuvaženi. Pravilo, socijalni program ili zaostale zarade je naterao hiljade radnika da uzmu socijalni program, čija je visina često manja od potraživanjakoji su radnici imali.
U sporazumima o regulisanju međusobnih prava i obaveza po osnovu rada koje su radnici potpisali stoji da će se oni tih prava odreći zarad socijalnog programa čak i u slučaju kada su ti sporovi na sudu ili postoje presude u korist radnika.
Radnici „DES“ Beograd, članovi Industrijskog sindikata Srbije (ISS) su 2014. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu pokrenuli postupak a ovih dana su stigle presude na korist radnika. Radnicima, svakom ponaosob je država Srbija dužna da isplati presuđenu sumu sa pripadajućim kamatama.
U sudu u Strazburu procesuira se na hiljade tužbi radnika Srbije koje će državu Srbiju koštati milione evra.
Radnici koji su oštećeni tokom sprovođenja socijalnih programa mogu kontaktirati ISS i advokate koji će ih zastupati u Strazburu.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"