VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije domaćin Konferencije o pravu radnika i sindikata da se pitaju i odlučuju u slučajevima kolektivnog otpuštanja. Predstavljena zakonska regulativa i praksa u Srbiji.
OTPUŠTANJA RADNIKA U METALSKOJ INDUSTRIJI SRBIJE




Beograd, 25-26.04.2016.

Sindikati iz Bugarske, Rumunije, Francuske, Makedonije i Srbije (ISS) su učestvovali u radu dvodnevne Konferencije u okviru Projekta „Priručnik za kolektivno otpuštanje zaposlenih u metalskoj industriji - tvoje pravo da budeš informisan i konsultovan“ koji finansira Evropska komisija.



Nakon predstavljanja Projekta od strane Renete Petrove iz Bugarske SF „Metalicy“ izlaganje je imao Dragan Matić, predsednik ISS. Učesnicima je predstavljen zakonodavni okvir kolektivnog otpuštanja radnika u Srbiji sadržan u Zakonu o radu kao i socijalni programi koje je Vlada Republike Srbije sprovela u 2015. godini i 2016. godini.


   


Takođe, je izneto stanje u metalskoj industriji Srbije u poslednjih dvadeset godina, koje su obeležene propašću metalske industrije i gubitkom stotine hiljada radnih mesta.

Svoja iskustva socijalnih programa su izneli i predstavnici ISS iz FK Jagodina, FK Zaječar, RTB Bor, PP Užice, DAD DM Zrenjanin, FBC Majdanpek. Zaključci će biti deo Priručnika za kolektivno otpuštanje zaposlenih u metalskoj industriji.

O radu i postignutim rezultatima Fonda solidarnosti je govorio Dušan Petrović predsednik Nadzornog odbora Fonda solidarnosti. Postojanje Fonda je omogućilo da hiljada radnika koji svoja potraživanja nisu naplatili iz stečaja, dobije finansijsku nadoknadu definisanu zakonom. Neophodno je da se budućnost rada Fonda obezbedi i kroz redovno finansiranje i rad službi Fonda solidarnosti.


   


Drugi dan Konferencije je iskorišćen za obilazak fabrike „Petar Drapšin“ Mladenovac i iznošenja iskustva kroz sprovođenje socijalnih programa kojih je u PDM bilo pet. Rezultat tih programa je skoro potpuno gašenje proizvodnje i uvođenje stečaja.



Naredni sastanak je planiran za kraj maja2016. godine a kolege iz Francuske će biti domaćini. 


   

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"