VESTI
     
 
Model profesionalnog menadžmenta, primeniti u preostalim preduzećima obihvaćenim restrukturiranjem. Vučić najavio profesionalni menadžment i u RTB Bor. Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) i Industrijski sindikat Srbije (ISS) traže sastanak sa premijerom Vučićem.
MODEL PROFESIONALNOG MENADŽMENTA SPAS ZA PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU




Beograd, 13.04.2016.
Uspešna privatizacija Železare Smederevo je sa zadovoljstvom prihvaćena kako kod radnika tako i kod najviših čelnika Vlade Republike Srbije.
Ushićenost je iskazao i premijer Vučić, najavljujući da sad može da ode i na kraći godišnji odmor. Do toga još nije došlo, ali je usledila jedna izjava data prilikom izborne kampanje u Boru.
Premijer je izjavio da RTB Bor mora opstati, tačnije „da živi kao uspešna i jedna od najvažnijih firmi u Srbiji.“ Vučić najavljuje i menadžerski tim koji bi rukovodio RTB - Bor do njegove privatizacije.
Uvođenje menadžerskih timova ima smisla samo u slučajevima kada preduzeća obuhvaćena restrukturiranjem pokazuju poslovnu aktivnost, ispunjavajući obaveze koje je ranije pokrivala država.
Po informacijama Industrijskog sindikata Srbije, preduzeća koja imaju poslovnu aktivnost su RTB-Bor, PKB, Yumco, Petrohemija, JP Resavica, Galenika, Trajal, AD Politika, Ikarbus, FAP, Fabrika obuće Beograd, Industrija kablova Jagodina, FAM kruševac, 14. Oktobar.
Njihovi mogući kupci su u strukturi njihovih dobavljača ili kupaca proizvoda ovih preduzeća.
Vlada Republike Srbije bi morala da razmotri mogućnost uvođenja menadžetskih timova i tim preduzećima da mogućnost kao što je to urađeno u Železari Smederevo i kako vidimo biće i u RTB – Bor.
Poučeni iskustvom Železare smederevo i dolaskom kineskog investitora, kao i novog „kineskog puta svile“, moguće je sva ova preduzeća ponuditi Kinezima. Neka priča oko RTB – Bor je već bila a potrebe Kine za ulazak na prostor Evrope je stalna, može se reći nikad veća.
Ukoliko bi došlo do propadanja većine ovih preduzeća, srpska privreda bi bila trajno osakaćena bez mogućnosti da se oporavi i revitalizuje. Ovo je izazov za novu VRS a na sadašnjoj „tehničkoj“ je da ne povuče pogrešan korak i izvrši giljotiljanje preduzeća sa znakom „R“.
KSS i ISS će kontaktirati premijera Vučića i upoznati ga sa stavovima KSS i ISS vezanih za opstanak pojedinih preduzeća u restrukturiranju.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"