VESTI
     
 
Održana Završna konferencija istraživačko medijskog projekta „Gde su naše plate?“. Veličina problema neisplaćenih zarada zahteva višegodišnje bavljenje i nastavak projekta.
CIVILIZACIJSKA SRAMOTA




Beograd, 31.03.2016.

U Beogradu je održana Završna konferencija istraživačko medijskog projekta „Gde su naše plate?“ u organizaciji Centra za industrijske odnose. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Služba za informisanje Gradske uprave Grada Beograda.

Tokom jednogodišnjeg trajanja projekta i bavljenja temom neisplaćenih zarada u Srbiji snimljen je video materijal koji je pretočen u 4 emisije od 24 minuta sa izjava predstavnika sindikata, poslodavaca, eksperata i političkih vlasti.

Konferenciju je otvorio prof. dr Darko Marinković u ime Centra za industrijske odnose nakon čega je prikazana prva emisija svedočenja o neisplaćenim zaradama u Srbiji. Prof. Marinković je pored ostalog rekao da je neisplaćivanje zarada „Civilizacijska sramota i da je neprihvatljivo!“.



Diskusija učesnika Konferencije je proizvela zaključak da je neisplaćivanje zarada u Srbiji višedecenijski problem koji služi za lično bogaćenje pojedinih poslodavaca, dok je država inertna, pravoduđe neefikasno a zakoni se ne sprovode. Odgovornost treba da preuzmu i država i poslodavci ali i predstavnici sveta rada koji su zakazali u bavljenju ovom temom. Pred nama je reforma radnog zakonodavstva, pravosuđa i stvaranje mehanizama koji će sprečiti poslodavce da neisplaćuju zarade.

Učesnici na koferenciji su bili i predstavnici Saveza sindikata Srbije, MOR-a, Centra za industrijske odnose, Visoke strukovne škole za preduzetništvo, Industrijskog sindikata Srbije i medija.

Ocena učesnika je da ozbiljnost problema zahteva nastavak projekta o neisplaćenim zaradama i duže zagovaranje i animaciju društva za bavljenje ovom temom.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"