VESTI
     
 
IndustriAll Evropa i američka multinacionalna kompanija „Whirlpool“ potpisali Globalni sporazum. Sporazum zaštitio 24.000 radnika Whirlpool-a u Evropi.
WHIRLPOOL POTPISNIK GLOBALNOG SPORAZUMA




Rim, 28.03.2016.

Američka kompanija Whirlpool je krajem 2014. godine kupila 100 % akcija italijanskog „Indesit“ i time udvostručila svoje učešće u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Ova integracija je rezultirala i sastankom predstavnika Whirlpool-a i predstavnika sindikata Indesit-a koji je omogućio uspostavljanje Saveta zaposlenih. Sporazum predviđa početak rada Saveta za 1. Jul 2016. godine a do tada će se obaviti konstituisanje Saveta u svim evropskim poslovnicama Whirlpool-a i Indesit-a. Ovaj poslovni aranžman je doveo do iskazivanja tehnoloških viškova, posebno u Italiji, što je dovelo do niza industrijskih akcija. Ovi protesti su doveli do potpisivanja Sporazuma između Whirlpool-a, Vlade Italije i sindikata, tačnije napravljen je Industrijski plan rada i radne snage, što je dovelo do poboljšanja odnosa.  



Kan Matsuzaki, direktor ICT, Elektrotehnike, elektronike i brodogradnje IndustriAll Evropa je rekao: „ Potpisivanje ugovora je pozitivan korak kao i usvajanje amandmana koje je predložila VEEC. Period nakon prodaje Indesit-a je težak, uključujući i sukob oko otpuštanja. Verujem da ovaj sporazum znači da kompanija priznaje ulogu sindikata i da će rezultirati boljom komunikacijom.“

Svoje zadovoljstvo je izneo i Gianni Alioti, koordinator VEEC IndustriAll Evropa: „Mi smo zadovoljni ovim sporazumom, koji je u skladu sa relevantnim evropskim direktivama. On ima niz prednosti u odnosu na mnoge EVC sporazume. Sporazum predviđa potpuno učešće predstavnika radnika, njegovo proširenje i na Rusiju, Južnu Afriku i Tursku. On će promovisati integraciju različitih kultura zaposlenih u Whirlpool-u.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"