VESTI
     
 
Konferencija IndustriAll Evropa o restrukturiranju multinacionalnih kompanija i posledicama po radništvo. Sindikati moraju ojačati saradnju i razviti zajedničku Strategiju kao odgovor restrukturiranju. Restrukturiranje u EU, odnelo milion radnih mesta za 5 godina.
RESTRUKTURIRANJE MULTINACIONALNIH KOMPANIJA




Elevit, Belgija 25.12.2015.


Belgijski grad Elevit je bio domaćin članicama IndustriAll Evropa koji su na Konferenciji razmatrali problematiku restrukturiranja multinacionalnih kompanija (MNK) i posledicama po radništvo.

Sto dvadeset i pet članova IndustriAll Evropa iz 18 zemalja su izvršili analizu posledica, dosadašnjih restrukturiranja MNK u Evropi i tražili rešenja od interesa za radnike i sindikate. Globalna finansijska kriza se pretvorila u ekonomsku krizu, koja je izazvala učestala restrukturiranja MNK što je rezultiralo gubitkom milion radnih mesta za poslednjih pet godina u EU.

„Restrukturiranje je samo sinonim za smanjenje broja radnih mesta i više nesigurnog i nedostojanstvenog posla. Sindikati dugo pozivaju na usvajanju održivih poslovnih strategija i društveno odgovornom ponašanju MNK, kao i uključenje radnika i sindikata u rane faze restrukturiranja.“ ukazao je Luc Triangl, zamenik generalnog sekretara IndustriAll Evropa.

MNK se i dalje rukovode kratkoročnim finansijskim efektima sa poražavajućim efektima na socijalnu sigurnost i radna mesta.  Radnici ne samo da gube radna mesta već mnoga od preostalih radnih mesta postaju nesgurna i ne nude dugoročnu sigurnost posla. IndustriAll Evropa insistira  na poptpunom primenjivanju i poštovanju evropske direktive 2009/38 o MNK koja govori o obaveznosti obaveštavanja i konsultovanja radničkih predstavnika. Na nacionalnom nivou treba obezbediti sprovođenje i jačanje radničkih prava u oblasti informisanja i konsultovanja shodno odredbama Okvirne direktive Evropske komisije (2002/14) koja obezbeđuje da radnički predstavnici igraju aktivnu ulogu u procesu priprema i sprovođenja promena  predviđenim restrukturiranjem.

 


 

Peter Sherer, zamenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata (EKS) je u svom izlaganju istakao da je međusindikalna koordinacija i solidarnost od presudnog značaja u sučeljavanju sa promenama u MNK, posebno u vremenu povećane digitalizacije ekonomije prisutne u procesima restrukturiranja. 

Stoga EKS  vodi kampanje za jačanje prava radnika  i poziva na usvajanje  horizontalne direktive koja uspostavlja novu arhitekturu i okvire za radničko uključivanje. 

Sa Konferencije je poručeno da sindikati moraju udružiti snage i raditi preko granica svojih država jer će solidarnost dovesti do uzajamnog jačanja sposobnosti kako na nacionalnom tako i na evropskom nivou.

industriAll evropa je takođe doneo i  političku Rezoluciju „Jačanje kapaciteta sindikata za predviđanje i bavljenje promenama u MNK“ i Smernicu „Restrukturiranje MNK: Jačanje sindikalne saradnje i solidarnosti sindikata i radničkih veća.“

 
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"