VESTI
     
 
Prvu Petoletku razaraju kadrovi Srpske napredne stranke. Radnici traže smene direktora i zaštitu državne imovine od direktora gubitaša. Gubitak PPT 130 miliona evra. Smenjeni ministar Gašić aktivno zagovara tajkunizaciju i nezakonitu privatizaciju. Pismo Tomislavu Nikoliću predsedniku Srbije i Aleksandru Vučiću premijeru Srbije.
RAZARANJE PRVE PETOLETKE




Trstenik, 24.12.2015.
Odlukom Vlade Republike Srbije o određivanju subjekata privatizacije od strateškog značaja, među 17 strateških preduzeća našla se i Holding preduzeće industrije Hidraulike i pneumatike Prva Petoletka A.D. iz Trstenika, poznatija kao PPT.
Od 29.maja 2015. godine do današnjeg dana nije se pojavio kupac ni za pojedine delove PPT a rukovodstvo PPT i resorno ministarstvo za privatizaciju nisu bog zna šta uradili da do privatizacije i dođe. Umesto da traže kupca oni se udružuju u nameri da razjure radnike, prisiljavajući ih da uzmu socijalni program a onda da odvoje 500 evra, daju direktorima i formiraju preduzeće, privatno koje oni nazivaju „Konzorcijum“ radnika. Takav „Konzorcijum“ ne garantuje ponovno zapošljavanje, tih istih radnika a postojeći poslovi kojih u slučaju PPT Hidraulika ima do polovine 2016. god. bi bili preuzeti od sadašnjeg rukovodstva koje je PPT dovelo u situaciju gubitka od 130 miliona evra a PPT je procenjen na 40 miliona evra.
Ova aktivnost nailazi na podršku smenjenog ministra Gašića, Ministarstva privrede a jedini protivnici takvog sramotnog rešenja su radnici PPT i Industrijski sindikat Srbije (ISS).
I pored ucena i pretnji značajan deo radnika PPT je otpočeo akciju prikupljanja potpisa za smenu svih direktora PPT koji su doprineli gašenju PPT a sada hoće da pre stečaja registruju privatnu- svoju firmu i preuzmu PPT. Koje to poslove oni mogu da donesu, šta će oni da investiraju, kakvu budućnost mogu da donesu oni koji su savremenici i nosioci gašenja PPT?
Ucene, pretnje direktora, predstavnika Ministarstva privrede, Voske Srbije su doprinele da se radnici upisuju za socijalni program ali to ne važi i za radnike i članove ISS iz PPT Hidraulika.
Predsednik IS PPT hidraulika Dragan Jakovljević je pozvan na sastanak u zgradu Generalštaba sa smenjenim i vrlo aktivnim Ministrom Gašićem, pomoćnikom Ministra privrede Milunem Trivuncem i generalnim direktorom PPT Ljubisavom Panićem. Ubeđivali su kolegu Jakovljevića da je novo direktorsko preduzeće najblje za radnike i državu a da on ne razume problematiku. Očigledno da ostanak stotinak radnika u PPT stvara probleme onima koji bi da „zakupe“ pogone i već postojeće poslove.
O stečaju ni reči, poveriocima, UPPR- Unapred pripremljen plan reorganizacije ne postoji, samo se gura novo privatno, nikakvo preduzeće u koje se guraju radnici da bi de to zvalo „Konzorcijum radnika“.
Odlazeći ministar Gašić davanjem podrške kadrovima SNS iz Trstenika i PPT zadužuje ih za buduća vremena, zlu ne trebalo, bolje da duguju njemu nego Vučiću, dokle bude trajao.
PPT žele da preuzmu oni koji su je i upropastili, njima je dobrodošlo što dugovanja PPT koje su oni napravili, preuzimaju građani Srbije a hoće da uzmu pogone, mašine i ljude, nema odgovornosti, nema istražnih radnji a njima firma.
Pa, ko je ovde budala?
Radnici PPT potpisnici peticije za smenu svih direktora PPT su poslali dopis predsedniku države Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru vučiću.
O vremenu u kojem loše živimo a koja neki nazivaju Vučićevim vremenima, neki govore o Andrićevim vremenima misleći na nobelovca Ivu Andrića koji je govoreći o nekim vremenima da „Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori a fukara se obogati“. Izgleda da su ta vremena došla ali ISS zaćutati neće a ostali kako im volja!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"