VESTI
     
 
Evropska konfederacija sindikata (EKS) na Dan migranata 18.decembar, poziva na solidarnost sa izbeglicama koje stižu na obale Evrope. Javni dijalog na temu : „Ideje za upravljanje izbegličkom krizom u Evropi, sindikalna poruka za solidarnost i odgovornost.“ održana u Zagrebu.
EKS ZA SOLIDARNOST I ODGOVORNOST SA IZBEGLICAMA




Zagreb, 21.12.2015.
Evropska konfederacija sindikata (EKS) je 18. Decembra 2015. Na Međunarodni dan migranata održala Međunarodnu javnu debatu na temu: „Ideje za upravljanje izbegličkom krizom u Evropi, sindikalna poruka za solidarnost i odgovornost.“
Skup je održan u Hrvatskoj-Zagrebu, jednoj od tranzitnih zemalja, koju izbeglice koriste na putu ka ostatku EU. Predstavnici sindikata iz Italije, Slovenije, Mađarske, Švedske, Slovačke i domaćina Saveza samostalnih sindikata Hrvatske su uz učešće Nemačkog i Hrvatskog udruženja poslodavaca razmatrali dosadašnji tok izbegličke krize i probleme koje je kriza izazvala.
Istaknuto je da EU ima odgovornost za zbrinjavanje, poštovanje i dostojanstvo svih onih kojii su „sleteli“ na obale Evrope. Potrebno je da zajedničkim naporom podržimo zemlje u dešavanju krizem izgradimo kapacitete i obezbedimo ekonomsku pomoć kako bi izbeglice imale adekvatno i trajno zbrinjavanje, rečeno je na skupu.
IndustriAll Evropa poziva na poboljšanje prihvatanja izbeglica koji beže od ratova i političkog progona te da se zaštite od radne eksploatacije i zloupotreba na bazi ekstremizma i ksenofobije.
„Evropa ne može okrenuti leđa ljudima koji beže od ratova, progona i katastrofa.“ rekao je Urlih Eckelmann, generalni sekretar IndustriAll Evropa, „Mi imamo zakone koji jasno propisuju zaštitu ljudi čiji život može biti doveden u opasnost.“
EKS je uspostavljanjem mreže, „Union Migrant Net“omogućila bolju podršku migrantima, kao i 1000 punktova gde se pruža podrška migrantima u vezi registracija, radnih dozvola, obrazovanja i drugih pitanja od interesa izbeglih lica. Važno je ukazati na vrednost i sadržinu Kolektivnih ugovora kojima treba regulisati radnu integraciju izbeglica bez pogoršavanja uslova rada i zarada domicilnih radnika.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"