VESTI
     
 
XIII Kongres Evropskih sindikata u Parizu. Usvojen Manifest Akcioni plan i Program rada i izabrano novo rukovodstvo. Rudi de Leeuw predsednik, Luca Visentini generalni sekretar. Preko 1000 delegata učestvovalo u radu kongresa. Borba za pravedno društvo.
XIII KONGRES EVROPSKOG SINDIKATA




Pariz, 28.09.-02.10.2015.

Evropski sindikat je u Parizu održao svoj XIII Kongres uz učešće preko 1000 delegata.

U šestodnevnom radu učesnici Kongresa su usvojili Akcioni plan i Program, Manifest a izabrano je i novo rukovodstvo.

Za predsednika je izabran Rudi De Leeuw za generalnog sekretara Luka Visentini- Italija, pomoćnici generalnog sekretara su Veronica Nilsson-Švedska i Peter Scherrer-Nemačka a konfederalni sekretari su Liina Carr- Estonija, Esther Linch –Irska, Monserat Mir Roco-Španija, Thiebalt Weber-Francuska.



Pozdravljajući delegate Kongresa, Majkl Vasiliadis predsednik Industriall Evropa je pohvalio predloženi Akcioni plan naglasivši neophodnost jačanja Strategije zapošljavanja, socijalnog osiguranja i održivih mera industrijske politike na nivou Evrope.



„Posebno u kriznim vremenima, videli smo da su države i ekonomije sa jakim industrijskim sektorom, efikasnije odgovorile globalnim ekonomskim problemima i krizama štiteći tržište rada i prava zaposlenih. „ kazao je Vasiliadis.



Evropi su potrebna tri stuba industrijske politike:

1. Snažni industrijski odnosi, koji počivaju na evropskom i nacionalnom socijalnom dijalogu, čineći osnov za započetu i održivu industrijsku renesansu Evrope.

2. Stvaranje efikasne industrijske politike koja vodi privredu putem održivosti i rasta, olakšavajući proizvodnju dobara i usluga i politike koje su u stanju da ispune zahteve sadašnjih megatrendova poput globalizacije, urbanizacije i borbe protiv klimatskih promena.

3. Zahuktala digitalizacija ekonomije i administracije će uticati na tržište rada u industriji i sektoru usluga. Da bi uspešno upravljali strukturalnim promenama, sve evropske sindikalne federacije ujedinjene pod krovom Evropskog sindikata (ETUC) treba da udruže snage i bore se za zajednički cilj, Pravedno društvo!

Kongres je pozdravio aktivnost Evropske komisije oko izbegličke krize. Kretanje 160.000 izbeglica zahteva podršku zemalja koje izbeglice primaju i kroz koje oni prolaze.

„Svi ljudi, imaju pravo na bezbednost, ekonomsku sigurnost, verske i političke slobode, pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i kvalitet obrazovanja u društvu koje štiti te slobode. EU i njene države članice treba da vrate adekvatan nivo kvaliteta javnih usluga za sve. Prioritet treba dati uslugama koje štite socijalnu koheziju, kao što su zapošljavanje i stanovanje.“

Novoizabranom rukovodstvu predstoje mnogobrojni izazovi sa kojima su sindikati i radnici Evrope suočeni. Solidarnošću i zajedništvom možemo postići proklamovane ciljeve XIII Kongresa Evropskog sindikata.

(slike) https://www.etuc.org/

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"