VESTI
     
 
Hiljade potpisanih „ Sporazuma“ u preduzećima u stečaju. Vlada donela odluku o povezivanju radnog staža. Radnicima u 526 preduzeća.
„Sporazumi“




Beograd, 29.06.2015. godine

    Sezona stečaja u stotinama srpskih preduzeća je u punom jeku. Svoja prava kao i obaveze radnici regulišu kroz potpisivanje Sporazuma koji definiše pod kojim uslovima radnik gubi posao i na kakvu nadoknadu, pored socijalnog programa može računati. Teško je reći da li Sporazum sadrži zadovoljavajuća rešenja, ali jedno je sigurno, ko ne potpiše, neće moći da računa na socijalni program države, 200 Eura po godini staža. Ove aktivnosti Vlada Srbije podvodi pod „ Strukturne reforme“, a za te aktivnosti će Svetska banka odobriti kredit (povoljan) od 2,2 milijarde dolara. Strukturne reforme podrazumevaju skoro potpuno gašenje industrije Srbije, što će ugroziti poljoprivredu i prehrambenu industriju, pa se postavlja pitanje od koje novostvorene vrednosti možemo vraćati te „povoljne strukturne dolare“ ???

    Paralelno sa stečajevima i socijalnim programima Vlada Srbije je donela odluku o povezivanju radnog staža radnicima iz preduzeća koja se nalaze u portfelju Agencije za privatizaciju, a koja idu u stečaj. To važi i za radnike koji su bili korisnici socijalnog programa u 2014. godini.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"