VESTI
     
 
Koliko radnika ostaje bez posla okončanje restrukturiranja? Gde zaposliti hiljade otpuštenih radnika?
CENA RESTRUKTURIRANJA




Beograd, 19.06.2015.

Pošast restrukturiranja , socijalnih programa i gubitka posla hara Srbijom.

Radnici i sindikati su ostali bez pravog odgovora a sporadični protesti ukazuju na beznadežnost situacije kojoj smo svi kumovali ali stvarni krivci su „veliki, reprezentativni sindikati“ Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS“Nezavisnost“, koji su u dosluhu sa većinom direktora preduzeća sve činili da do stvarnog restrukturiranja i ne dođe.

Prema podacima Ministarstva privrede, krajem prošle i početkom 2015. godine socijalni program je iskoristilo 2.500 radnika, kojima je u proseku isplaćeno 576.000 dinara ili 4.800 evra.

Različiti izvori najavljuju da će bez posla  ostati blizu 10.000 radnika u 43 preduzeća koji su izgubili status restrukturiranja. U tim preduzećima se sprovode  predstečajne radnje a radnicima  je omogućeno da  koriste socijalni program što je znatno bolje nego  izvesnost  stečaja i naplate potraživanja iz stečajne mase.

Predstavnici Vlade RS najavljuju  da je  21 milijarda dinara  opredeljena za isplatu socijalnih programa, što na osnovu proseka do sada isplaćenih otpremnina ukazuje da para ima za 36.500 radnika.

Ovaj broj mnogostruko prevazilazi broj radnika iz 43 preduzeća koji su su status R izgubili.

Možda ovaj broj obuhvata i radnike iz 17 preduzeća koji svoju sreću treba da nađu u  narednih godinu dana.

Bilo kako bilo, para za socijalne programe ima, zapošljavanja nema, krajnji rezultat je neizvestan ali će psledice biti duboke i dalekosežne.  Odgovornih nema.

 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"