VESTI
     
 
U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan sastanak Grupacije livaca. Aktuelni problemi, primeri dobre prakse i izbor predsednika Grupacije livaca na dnevnom redu.
PARASTOS GRUPACIJI LIVACA




Danas se ozbiljna livarska postrojenja mogu prebrojati na prste a i njihov budućnost je neizvesna kroz proces restrukturiranja i stečajeva.

Ovo su jedni od zaključaka Grupacije livaca PKS koja je održala sednicu, razmatrajući probleme ali i pojedinačne, nedovoljne primere dobre prakse.

Prisustvo predsednika Industrijskog sindikata Srbije (ISS) Dragana Matića, sastanku je motivisano prisustvom ISS  u značajnom broju „preživelih“ livnica (Le Belier, Livar Topola, FVK Livnica; Termovent, FAP-Livnica, PDM ) i  zainteresovanosti  da livnice opstaju a radnici sačuvaju radna mesta.  





 


Prisutni direktori su saglasni da je ovaj skup svojevrstan „parastos“  livarstva Srbije i da gašenje livarstva dovodi do kolapsa čitave industrije Srbije. 

Dok livarstvo u Evropi  jača (rast u Nemačkoj 11%, u EU od 10% - 30%), srpske livnice se guraju u stečaj i tamo gde to ne mora (FVK). Livarstvao je visoko  izvozno orijentisano, konkretnim  prilivom valute i malim uvozom.

Kadrova za livarstvo nema i treba  organizovano stvarati nove radne i rukovodne strukture u livarstvu. 

Grupacija podržana od PKS će nastupiti ka Vladi Republike Srbije i Ministarstvu privrede, tražeći rešenja za opstanak i razvoj livarstva u Srbiji. Za novog predsednika grupacije livaca PKS izabran je Slobodan Lukić-Livnica Požega. 

Industrijski sindikat Srbije će takođe livarstvo uključiti u Strategiju industrijskog razvoja Srbije kao temeljnu grupaciju bez koje ozbiljna, razvojna i održiva  industrija ne može da postoji. 

 
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"