VESTI
     
 
Snažna, organizovana industrija Srbije kao moguć odgovor na većinu problema srpskog društva. Fridrih Ebert fondacija( FES) podržala održavanje Okruglog stola „Izazovi industrijskog razvoja Srbije“. Industriall EU preneo iskustva industrijalizacije Evrope u proteklih deset godina.
IZAZOVI INDUSTRIJSKOG RAZVOJA SRBIJE




Beograd, 10.06.2015.

Višegodišnje zalaganje Industrijskog sindikata Srbije (ISS) da se posrnula industrija Srbije, digne na noge, nije naišla na potrebnu podršku sadašnje i prethodnih vlada.

U nameri da se pitanje industrijskog razvoja Srbije aktuelizuje, ISS je uz podršku FES održao Okrugli sto „Izazovi industrijskog razvoja Srbije“ koji je okupio sindikate, stručne i naučne radnike i predstavnike ministarstava.



O „Industrijskoj politici Evropske unije i ulozi sindikata“ izlaganje je imao Guido Nelissen-savetnik IndustriAll EU za Industrijsku politiku iz Brisela, a koleginica Vesna Mlinarić iz Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat je govorila o industrijskoj politici u regionu: iskustva Hrvatske.


   


Prisutni su u izlaganjima prepoznali određene situacije u kojima se srpska industrija trenutno nalazi, kao i rešenja za nastalu situaciju. „Unija ne donosi rešenja, ona daje mogućnosti i određene podrške da probleme sami rešavamo“ istakla je koleginica Mlinarić.


   


„Deset godina Evropska komisija sprovodi Plan Industrijalizacije Evrope. U tom procesu učestvuju i sindikati a za rezultat imamo rast Evropskog BDP za 1,8%, novih 400.000 industrijskih radnika. Renesansa evropske industrije podrazumeva i uključenje industrija iz zemalja koje trenutno nisu u članstvu EU i Srbija može takvu mogućnost iskoristiti.“ poručuje Guido Nelissen iz IndustriAll EU.

Decenijski zagovornik industrijalizacije Srbije, Prof. dr Ljubodrag Savić sa ekonomskog fakulteta je prisutnima predstavio predlog Nove industrijske politike. Zapaženo izlaganje i svoje viđenje stanja u industriji i mogućim pravcima imao je i Prof dr Darko Marinković, Centar za industrijske odnose, a o Restrukturiranju i Reindustrijalizaciji umesto stečajeva i likvidacija svoje viđenje je izneo Dušan Petrović, savetnik u Ministarstvu rada RS. Da industrijalizacija nije na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta i resornih odbora smo čuli od Jovana Protića, predstavnika MOR-a u Srbiji. Jedno od zaduženja MOR-a je i podrška socijalnim partnerima u oblasti industrijskih odnosa pa je za očekivati da će u budućim aktivnostima vezanih za industrijalizaciju Srbije MOR Srbija imati aktivnu ulogu.


   


Da je Srbija dobro mesto za investiranje je potvrđeno kroz predstavljanje nemačke kompanije DAD DM koja u Zrenjaninu posluje već sedam godina, trenutno zapošljava 3.000 radnika i predstavlja „renesansu industrije“ u Zrenjaninu i Vojvodini.



Pored predstavnika ISS, okruuglom stolu su prisustvovale kolege iz Konfederacije slobodnih sindikata, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Samostalnog sindikata poljoprivrede, drvne, duvanske industrije i vodoprivrede i Ujedinjenih sindikata Srbije.

Zaključci će biti prosleđeni Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"