VESTI

Pismo o namerama indijskog „Tafea“ stoji u fioci Agencije za privatizaciju duže od godinu dana. Dvadeset miliona dolara investicija, dvanaest miliona evra namenjenih komercijalnim poveriocima i radnicima, 10.000 traktora godišnje nedovoljno da „Tafe“ kupi IMT iz stečaja. Centar za stečajeve ne prihvata predlog za pokretanje stečaja.
TAFE KUPUJE IMT?

Beograd, 04.06.2015.

Prošlo je više od godinu dana od kada je najveći svetski proizvođač traktora sa 150.000 jedinica i 2,5 milijardi $ godišnjim obrtom, indijski „Tafe“ dostavio Agenciji za privatizaciju „ Pismo o namerama za kupovinu IMT-a.

„Tafe“ je u tom periodu izvršio kompletnu analizu stanja i opreme IMT-a, stanje finansija, indijska ambasada je u više navrata kontaktirala politički vrh Srbije i Ministarstvo privrede, obavljeno je nekoliko neproduktivnih razgovora sa Agencijom za privatizaciju i to je sve i ništa.

U međuvremenu se IMT gura u stečaj a Centar za stečajeve Agencije za privatizaciju odbija da primi zahteve za pokretanje predstečajnog postupka a po uputstvu ministra privrede Željka Sertića. Direktor Centra za stečajeve Ivan Nikolić je nekolicini predstavnika preduzeća rekao da on to ne može da primi jer „nema procedure“ kako to funkcioniše.

Ali vratimo se IMT-u i „Tafeu“. Pre nekoliko dana predstavnici Tafe-a su razgovarali sa rukovodstvom i sindikatima IMT-a i izneli ponudu o kupovini IMT-a. „Tafe“ je spreman da prihvati komercijalne dugove (kooperanti, dileri, kupci,..) u visini od 6,5 miliona evra. Takođe je spreman da izmiri dugovanja prema radnicima u visini od 6 miliona evra. „Tafe“ planira ulaganje od 20 miliona evra u nov pogon van prostora Novog Beograda(Dobanovci).

U prvoj godini poslovanja radilo bi se 1.500 traktora snage 50 i 100 ks, što je trostruko veća snaga od IMT 539. Krajem pete godine „Tafe“ bi proizvodio 10.000 traktora plus priključne mašine. „Tafe“ je najpoželjniji kupac IMT-a jer svi njegovi tipovi traktora su identični sadašnjem programu IMT-a pa bi bili obezbeđeni i kvalitetni rezervni delovi za preko 500-600.000 IMT traktora u Srbiji.

Cilj „Tafea“ je da se 51% svih delova traktorskog programa proizvodi u Srbiji a to važi i za priključne mašine. Moguće je i partnerstvo sa Vladom Srbije po modelu „Fiata“ ili nešto slično.

Po saznanju Industrijskog sindikata Srbije „Tafe“ je dobio ponudu Vlade Makedonije za otvaranje fabrike uz „bezobraznu“ ponudu.

Podsećamo da je iz Srbije otišao i veliki Program DAD DM u Makedoniju vredan više hiljada radnih mesta. Za sada ministarstva, Agencija i Vlada Republike Srbije ne čine ništa što bi dovelo do privatizacije IMT-a. U situaciji predstečaja i stečaja IMT i sindikati mogu sami naći kupca a „Tafe“ sigurno to može biti, ali se postavlja pitanje, da li je „Tafe“ po meri Vlade i ko tu meru određuje.