VESTI
     
 
Industriall Global održao radionicu za članice iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Seminar na temu prekarnog rada, organizovanju i izgradnji zajedništva. Industrijski sindikat Srbije (ISS) učesnik radionice.
Industriall o prekarnom radu, organizovanju i zajedništvu sindikata




Tuheljske toplice – Hrvatska 25-27.05.2015.

Industriall Global je posredstvom kancelarije IndustriAll – Projekat za jugoistočnu Evropu u Hrvatskoj održao radionicu o prekarnom radu, organizovanju i izgradnji zajedništva sindikata članica IndustriAll.

Pored članica Industriall Global iz Hrvatske, Slovenije, radionici su prisustvovali i sindikati iz Srbije (SSMS, UGS „Nezavisnost“-SIER, ISS kao i predstavnici Industriall Global, Industriall Europa.



Kemal Ozkan, pomoćnik glavnog sekretara Industriall Global je ukazao na nepovoljno okruženje u kojem sindikati rade kao i izazove koji se uvećavaju iz dana u dan.

Izmene radnog zakonodavstva su na štetu radnika i sindikata, nesigurni poslovi su sveprisutni a evidentan je pad industrijske proizvodnje, naročito na prostorima jugoistočne Evrope.



Sindikati se moraju bolje organizovati, međusobno sarađivati, boriti se i povratiti poverenje radnika i građana.

Pored svih problema Industriall Global je u 2014. godini uvećao svoje članstvo za 100.000 novih članova. Pedeset miliona članova u 145 država i 700 sindikata predstavljaju snagu koja se uvećava i radi u interesu svojih članova.



O stanju u sindikalnom pokretu je govorila i Anne-Marie Mureau, savetnica Industriall Global i kao dobar poznavalac prilika na prostoru jugoistočne Evrope dala je niz korisnih saveta i smernica za rad nacionalnih sindikata.

O prekarnom radu, njegovoj pojavi i učestalosti smo dobili podatke iz Ankete koja je sprovedena u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Nacionalni izvestioci su govorili o radnom zakonodavstvu, fleksibilizaciji rada u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.


   


Na temu prekarnog zapošljavanja na nivou EU i aktivnostima Industriall Europa govorila je Corinna Zierold.

O sindikalnom organizovanju, rastu članstva i izgradnji sindikalnog zajedništva govorilo se drugog dana radionice i svi pojedinačni sindikati su kompetentno izneli svoja stanovišta i situacije u državama iz kojih dolaze. Nivo saradnje se mora podići a takva saradnja podrazumeva dobrovoljnost, solidarnost i odgovornost. Statut IndustriAll Global predviđa i mogućnost formiranja „Nacionalnog sindikalnog veća“ koje čine članice industriAll Global. Nastanak ovakvog veća takođe podrazumeva dobrovoljnost ali ne moraju svi da budu deo toga.

Značajan deo vremena je posvećen izazovima sindikalnog organizovanja i zajedništva sindikata članica Industriall Global. Sindikati su predstavili rad sindikata, strategije, postignute rezultate i probleme sa kojima se susreću.

Na kraju radionice su izvedeni zaključci a prezentovane su akcije i perspektive Industriall Global do Kongresa koji se održava 2016. godine u Rio De Žaneiru.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"