VESTI
     
 
Decenijski proces Restrukturiranja ulazi u završnu fazu. Sedamnaest strateških preduzeća dobilo još jednu šansu. Ostali idu u privatizaciju, stečajeve i bankrote.
POČETAK KRAJA RESTRUKTURIRANJA




Beograd, 20.05.2015.

Sedamnaest srpskih preduzeća (Galenika, Politika, FAM Kruševac, Petrohemija, PKB, Yumco, FAP, Resavica, RTB Bor, Simpo, Trayal, Fabrika kablova Jagodina, Prva Petoletka, Ikarbus, 14. Oktobar, Mostogradnja, MSK Kikinda), koja su na osnovu posebnih kriterijuma Vlade Republike Srbije svrstana u strateška preduzeća od interesa za državu Srbiju, će taj povlašćeni položaj imati u narednih godinu dana.

Ostala preduzeća koja su obuhvaćena restrukturiranjem, njih 97 će svoju sudbinu odrediti kroz primenu Zakona o privatizaciji.

Ovom broju treba dodati i 7 preduzeća sa teritorije Kosova i Metohije koja će biti privatizovana na osnovu Briselskog sporazuma.

Ovo su informacije koje smo mogli čuti od ministra privrede Željka Sertića i Dragana Stevanovića, državnog sekretara.



Prvih 17 preduzeća imaju poseban uticaj na ekonomski život stanovništva, generišu značajan broj radnika i angažuju lanac kooperacije, njihov opstanak podrazumeva i izmenu Zakona o privatizaciji. Konačan sud daće Vlada Republike Srbije.

Ovo su identični kriterijumi sa početka restrukturiranja od pre dvadeset godina. Sva ostala preduzeća, od kojih značajan broj ispunjava kriterijume prethodnih sedamnaest, će biti privatizovana putem javnog poziva, tačnije do oktobra 2015. godine kada ističe rok za treći poziv u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Po najavama državnog sekretara u Ministarstvu privrede, Dragana Stevanovića, neka od 17 preduzeća mogu biti privatizovana u narednih 2-3 meseca. To su preduzeća gde je proces privatizacije u toku.

Stevanović naglašava da će javni poziv za privatizaciju biti objavljen i za 28 preduzeća do kraja maja meseca.

Neuspešna privatizacija uzrokuje pokretanje stečaja, a neuspeo stečaj, reorganizacija preduzeća, dovešće do likvidacije i bankrota.

„Pozivam sve radnike koji su u predstečajnim firmama da se prijave za socijalne programe. Do danas je to pravo iskoristilo 4.332 radnika a što je budžet Srbije koštalo 2,5 milijardi dinara. „ poručio je Stevanović nakon sednice Socijalno ekonomskog saveta. Na sajtu Ministarstva privrede stoji podatak da u Tranzicionom fondu ima 16 milijardi dinara i da na njega mogu računati svi radnici, korisnici socijalnih programa. Radnicima je ostavljena mogućnost da uzmu 200 evra po godini staža, 500 evra po godini staža ali ne više od 8.000 evra i treća mogućnost je 6 prosečnih zarada u Republici Srbiji.

Industrijski sindikat Srbije (ISS) će sa pažnjom ispratiti najavljene mere, posebno u preduzećima gde ISS ima sindikate (FAP, PPT, RTB –Bor, Yumco, PKB, Kablovi Jagodina).

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"