VESTI
     
 
Visoka strukovna škola za preduzetništvo i Centar za industrijske odnose organizatori seminara „Savet zaposlenih“ – od ideala ka ljudskom pravu i društvenoj odgovornosti.
SAVET ZAPOSLENIH




Beograd, 13.05.2015.

Saveti zaposlenih-radnička veća postaju tema o kojoj se u Srbiji sve češće govori. Centar za industrijske odnose je prepoznajući aktuelnost teme, za članove Konfederacije slobodnih sindikata i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovao seminar „Savet zaposlenih“- od ideala ka ljudskom pravu i društvenoj odgovornosti.

Uvodno izlaganje je imao prof. dr Darko Marinković predstavljajući pravne temelje jačanja instrumenata socijalnog partnerstva.



O iskustvima u regionu vezane za savete zaposlenih govorio je Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada.

Projekat Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i Solidar Suisse(SLA) „Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje poslovne politike preduzeća i unapređenje prava radnika“ predstavio je Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije. A učesnicima seminara je podeljena i brošura koja je nastala u protekle dve godine koliko Projekat ISS i SLA traje.



Predlog Nacrta Zakona o radničkim većima će krajem maja biti dostavljen Radnoj grupi Ministarstva rada koja radi na objedinjavanju prava radnika tzv. Kodeks rada a radnička participacija kroz radnička veća ili savete zaposlenih je deo koji Radna grupa obrađuje.


   


Koordinator SLA Nikola Mikašinović je predstavio aktivnosti SLA u Srbiji a značajan deo izlaganja je bio vezan za Projekat SLA i ISS oko radničke participacije. Takođe, Mikašinović je iložio opravdanost uvođenja koncepta saveta zaposlenih u domaću praksu i potrebi za preciznijom zakonskom regulacijom.

Najveći deo seminara je bio pokriven predavanjem prof. dr Senada Jašarevića sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu koji je učesnicima seminara govorio o „Radničkoj participaciji i savetu zaposlenih“, iskustvu, praksi i određenim zakonskim rešenjima u zemljama EU.

Od velikog je značaja da se radnička participacija na adekvatan način predstavi javnosti Srbije a ISS i SLA će u narednom periodu organizovati regionalne tribine.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"