VESTI
     
 
Problematika radničkog suodlučivanja kroz Radnička veća razmatrana od strane sindikata, Ministarstva rada, eksperata i članova radne grupe za kodifikaciju radnog zakonodavstva. Projekat Industrijskog sindikata Srbije(ISS) i Solidar Suisse „Udruženim snagama ka zajedničkom cilju- Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje ciljeva poslovne politike preduzeća i unapređenje prava radnika„ ulazi u fazu javnog zagovaranja i izrade nacrta Zakona o radničkim većima.
NACRT ZAKONA O RADNIČKIM VEĆIMA




Beograd, 27.04.2015.

Višegodišnje zalaganje ISS i podrška Solidar Suisse da Radnička veća dobiju zakonsku formu i zažive u Srbiji je rezultiralo predstavljanjem Nacrta Zakona o radničkim većima na radnom sastanku koji je održan u Beogradu uz prisustvo predstavnika sindikata, Ministarstva rada, eksperata i članova radne grupe Ministarstva rada za kodifikaciju radnog zakonodavstva.



„Ovo je treća godina kako ISS uz podršku Fridrigh Ebert fondacije i Solidar Suisse radi na zaživljavanju radničkih veća u Srbiji kroz zakonodavnu aktivnost. Radnička veća predstavljaju vid participacije radnika kroz suodlučivanje, prisutna u zemljama EU a svoje uporište nalaze u Povelji o slobodi udruživanja i prava na participaciju i odlučivanje u preduzećima i ustanovama. Nacrt je plod saradnje i sakupljanja iskustava iz Nemačke, Belgije, Austrije, Hrvatske, Slovenije. „ istakao je u svom uvodnom izlaganju predsednik ISS Dragan Matić.

O prvim iskustvima i uvođenju Saveta zaposlenih u Zakon o radu, govorio je Slobodan Lalović, bivši ministar za rad, naglasivši da je već 2005. godine postojao predlog Zakona o savetima zaposlenih ali je on odbačen od strane Saveta samostalnih sindikata srbije i UGS“Nezavisnost“. Oni su smatrali da su saveti zaposlenih opasnost po njihove sindikate.



Od prof. dr Darka Marinkovića, koordinatora radne grupe koja se bavi kodifikacijom radnog zakonodavstva smo dobili ohrabrujuće informacije o interesovanju radne grupe za Radnička veća- savete zaposlenih, i tom oblašću se bave vrhunski stručnjaci, članovi radne grupe.


   


Dobri „vetrovi“ dolaze i od strane Dušana Petrovića, savetnika u Ministarstvu rada, zaduženog za socijalno zakonodavstvo i kolektivno pregovaranje. Savetnik Petrović smatra da participacija radnika na konsultovanje i suodlučivanje ne treba vezivati za period socijalizma i pojedina loša iskustva rada tadašnjih Radničkih saveta.

Evropska praksa, iskustvo i zakonodavni okvir radničkih veća će biti deo naših obaveza na putu ka evrointegracijama.

Svoje stanovište o radničkom suodlučivanju iskazao je i predsednik Konfederacije slobodnih sindikata (KSS) Ivica Cvetanović, naglasivši da KSS podržava ovakve inicijative i da će kao reprezentativna sindikalna centrala preko svojih predstavnika u radnim grupama uticati da radnička veća i budući Predlog Zakona o radničkim većima bude razmatran.


   


Prisutnima je nacrt Zakona o radničkim većima prezentovao Milan Jevtić, regionalni koordinator Fridrih Ebert fondacije, dobar poznavalac problematike i rešenja radničkih veća u zemljama EU. Nacrt će nakon današnjih iskustava i okruglih stolova koje će ISS i Solidar Suisse održati širom Srbije, biti dostavljen radnoj grupi Ministarstva rada.

Poziv za ovaj sastanak je poslat i udruženjima poslodavaca ali su učešće uzeli samo predstavnici Privredne komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, tačnije direktor Siniša Bundalo.


   


O iskustvima vezanim za Radnička veća u preduzećima Putne privrede je govorila i predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije, Sonja Vukanović. Koleginica je posebno istakla podršku i saznanja od belgijskih sindikata kao i činjenicu da pojedini predstavnici u radničkim većima multinacionalnih kompanija nisu dorasli aktuelnom trenutku te je neophodno da sindikati preispituju njihov rad.

Svoja viđenja su izrekli i predstavnici ASNS, Ujedinjenih sindikata Srbije i Sindikata „Pravda“ a sastanku su prisustvovali i članovi radne grupe ISS za izradu Zakona o radničkim većima.

Svi dosad postignuti rezultati su rezultat rada i podrške predstavnika Beogradske otvorene škole koji su u projektu Radničkih veća uključeni od samog početka.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"