VESTI
     
 
Održana IX sednica Glavnog odbora Industrijskog sindikata Srbije(ISS). Usvojen Izveštaj o radu, Završni račun i Plan rada do kraja 2015. godine. ISS potpisuje Sporazum o saradnji sa Konfederacijom slobodnih sindikata (KSS).
IX SEDNICA GLAVNOG ODBORA ISS




Beograd, 17.04.2015.

IX sednica Glavnog odbora ISS koja je održana u Beogradu je pored Izveštaja o radu za prvi kvartal 2015., koji je podneo predsednik Dragan Matić, razmatrao Izveštaj Nadzornog odbora i Završni račun ISS za 2014. godinu. Izveštaji su jednoglasno usvojeni kao i Završni račun. O finansijskom stanju i poslovanju ISS izveptaj je podneo predsednik Nadzornog odbora Slaviša Ilić.



„Socijalni programi sprovedeni u velikim srpskim preduzećima su stvorili preduslove da se većina preduzeća nikad ne pokrene.

Hiljade radnika koji su van preduzeća su ostali bez povezanog radnog staža a Industrijski sindikat Srbije je pokrenuo rešavanje tog problema. Pojedina preduzeća kao MIN Lokomotiva su gurnuti u stečaj i ako najavljen posao vredan 5 miliona evra omogućava rad i zarade za godinu i po dana. Vlada ne da garancije!

Od najavljenih privatizacija FAP Prijepolje, Fap Livnice, 14. Oktobra, Budimke, IMT, IMR, Zastava Kamioni,...ništa. U Agenciji za privatizaciju se većina preduzeća prebacuje u Sektor za stečajeve. To je pokazatelj šta Vlada Republike Srbije u stvari radi.

Većina povereništava ISS je uspešno okončala Kolektivno pregovaranje a sadržina Kolektivnih ugovora je zadovoljavajuća.

IndustriAll Eu je sa poslovnim udruženjem proizvođača auto delova EU, potpisao Sporazum o strateškom partnerstu pa ISS ima mogućnost da formira svoj Odbor autoindustrije, koji bi učestvovao u radu Odbora autoindustrije IndustriAll EU.

Sa Fondacijom Fridrih Ebert dogovorili smo dva projekta za 2015. godinu, koje ćemo raditi zajedno sa kolegama iz KSS.

Projekat o Radničkim većima se nastavlja i u 2015. godini uz podršku Solidar Swiss.

Predlog Zakona o radničkim većima će zahvaljujući kolegama iz KSS ući u Radnu grupu Ministarstva rada koji tu imaju svoje predstavnike a njegovo prvo predstavljanje će biti krajem meseca na „Radnom doručku“ koji se organizuje u Beogradu.“ stoji u Izveštaju o radu.



Glavni odbor doneo odluku o formiranju Odbora za auto-industriju i obavezi da sva povereništva ISS konstituišu odbore Sekcije mladih i tako stvorimo preduslov za rad Sekcije mladih koja je u prethodnom periodu slabo radila.



Glavni odbor je podržao stav Predsedništva ISS i jednoglasno doneo Odluku da se sa Konfederacijom slobodnih sindikata potpiše dugo najavljivan Sporazum o saradnji.


  


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"