VESTI
     
 
Centar za razvoj sindikalizma uz podršku Fridrih Ebert fondacije (FES) organizovao prvi sindikalni forum „Evropeizacija sindikata u Srbiji.“ Učesnici, predstavnici svih srpskih reprezentativnih i relevantnih sindikata. Bez solidarnosti nema sindikalnog napretka.
SINDIKALNI FORUM
EVROPEIZACIJA SINDIKATA U SRBIJI




Beograd, 16.04.2015.

Predstavnici i članice svih srpskih reprezentativnih sindikata, Konfederacija slobodnih sindikata (KSS), Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), UGS“Nezavisnost“ i relevantnih Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Udruženi sindikati Srbije Sloga (USSS), Industrijski sindikat Srbije (ISS), Nezavisni sindikat novinara Srbije učestvovali su u radu Prvog sindikalnog foruma koji je iniciran od strane Centra za razvoj sindikalizma i podržan od strane FES-a.



Pozdravne reči učesnicima Foruma su uputuli Srećko Mihailović-Centar za razvoj sindikalizma i Bojan Lađevac ispred FES-a.



Ovo je ohrabrujući korak i nada da sindikalni lideri polako prihvataju odgovornost za razjedinjenost koja je doprinela da nam radnici ne veruju da je procenat radnika u članstvu sindikata u Srbiji pao na dvadeset i neki procenat a da po evropskim istraživanjima srpski sindikati uživaju samo 10% poverenja radnika, da nam ne veruju ni sami članovi a da se po tom pitanju nalazimo na predposlednjem mestu u Evropi. Gori su od nas bugarski sindikati.



Prof Vladimir Vuletić je govorio o „Evropeizaciji srpskog društva a Rafal Towalovski sa Varšavske škole ekonomije o proširenju EU: Iskustva sindikata iz zemalja srednje Evrope.



Pitanja su bila mnogobrojna kao i diskusije a nakon izlaganja Srećka Mihailovića o praktičnim implikacijama Evropeizacije sindikata i najnovijih istraživanja otvorila se diskusija sa puno kritičkog osvrta na ponašanje i neslogu srpskih sindikata.


   


Ovaj sindikalni forum predstavlja uvod u ozbiljno sagledavanje odgovornosti lidera sa ciljem izgrađivanja okvira saradnje i solidarnosti na koju smo zaboravili.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"