VESTI

Umesto privatizacije, preduzećima u restrukturiranju se nude socijalni programi i gašenje preduzeća. Industrijski sindikat Srbije se zalaže za dolazak investitora i privatizaciju i industrijalizaciju Srbije.
STEČAJEVI UMESTO PRIVATIZACIJE

Beograd, 12.03.2015.
Pompezno najavljene privatizacije najvećih srpskih preduzeća od strane Vlade republike Srbije i premijera Vučića su bez rezultata.
Socijalni programi su desetkovali pojedina preduzeća i ona od trenutka sprovođenja socijalnih programa, ne rade. Najbolji primer je IMT koji u 2015. god. nema proizvodnju a radnici su na „“plaćenom“ odsustvu. Takva sudbina čeka i radnike FVK i drugih preduzeća koji predaju dokumentaciju, kako bi većina radnika uzela otpremninu a niko ne govori o punudi turske kompanije ACALAR AS koja želi da kupi FVK.
U pismu koje je upućeno Agenciji za privatizaciju i FVK se kaže da ACALAR AS namerava da zadrži sve zaposlene u narednih pet godina, investira i uposli novih 120-150 novih radnika, izvrši modernizaciju pogona.
ACALAR AS se bave proizvodnjom, revizijom i održavanjem putničkim i teretnih vagona i posluje po najvećim standardima ISO 9001, ISO 14001, OX SAS 18001, EN 15085, EN 38342. Oni su spremni da ispune sve zahteve i potrebe Železnica Srbije.
ACALAR je spreman da na prostoru Balkana i Srbije obezbedi 24-časovni servis za sve vagone iz svog proizvodnog programa.
Umesto pregovora sa Turskim investitorom vlada republike Srbije se razbacuje pozajmljenim parama i priprema preduzeća za stečajeve. „Tako može i moja baba da privatizuje“ rekao bi Ivica Dačić, ali to treba da kaže Vučiću isto kao što je to govorio ministru Dinkiću.
Industrijski sindikat Srbije zahteva da se ovakve ponude ozbiljno razmatraju, jer je to jedini način da se pokrene industrijalizacija Srbije.