VESTI
     
 
Nije zaustavljena privatizacija Železare Smederevo. Posle plana B ići na novi tender ili direktnu prodaju. Ruski „Crveni oktobar“ moguć strateški partner? Šta je neozbiljno u pondi „Crvenog oktobra“? Brzopleto iskazani optimizam premijera bez utemeljenja i realnosti. Železara ne sme pasti, Vlada sme.
LOV NA „CRVENI OKTOBAR“




Beograd, 19.02.2015.
Brzopletost u obraćanju i nemoć koju je premijer Vučić iskazao na konferenciji za štampu, posle prestanka pregovora sa „Esmarkom“, oko predaje, preuzimanja ili ko zna čegam, ukazuje da je đavo odneo šalu i da se od ove Vlade i Vučića zahteva efikasnost i odgovornost. „Najveća kriza Vučićeve vlasti“ pišu pojedini srpski mediji. Ako kriza postoji, onda odgovor ne sme biti najavljeni plan B za Železaru.
Plan B kao svaki plan B je izgovor za propast plana A i on tera premijera da iznosi ono što sa realnošću nema nikakve veze. To je mogao da čuje od svakoga ko i malo poznaje problematiku rada i poslovanja Železare. Ono što je on izgovorio o budućnosti i radu Železare u 2015. godini je busanje u grudi bez ijednog ozbiljnog elementa uspešnosti onoga što je nagovestio, bolje reći prizivao.
Pozvati menadžere iz sveta koji će doći da upravljaju Železarom je poziv lešinarima da raspućkaju ono što Železara trenutno ima a što ako se ne preradi i ne proda, predstavlja zarobljen kapital i mamac za belosvetske hoštaplere. Niko ozbiljan i stručan se neće javiti na neozbiljnu ponudu i to će verovatno biti izgovor za neki plan C, ali i on će biti uvod u plan D i tako dok se Železara ne ugasi. Sama od sebe, rekli bi neki.
Tako smo ugasili Zmaj, 21. Maj, Servo Mihalj, Župu, Zorku,... stotine bivših giganata srpske industrije. To je već viđeno, pa se postavlja pitanje, šta činiti?
Podsetićemo se da je „Esmark“ nekako zbrda, dola, izfavorizovan i proglašen od strane Vlade Republike Srbije i premijera za jedinog ozbiljnog kupca. Javnost skoro i da nema saznanja, ko su bili drugi učesnici Tendera i šta je njih diskvalifikovalo u trci za Železaru Smederevo.
Kakva je bila ponuda ruskog „Crvenog oktobra“? Šta su to ponudili i ispunili Amerikanci, što Rusi nemaju i ne mogu? Šta je sa pričom pocepane koverte u kojoj je bila tenderska dokumentacija „Crvenog oktobra“? Kakve veze sada ima ponuda „Esmarka“, kad je on na kraju dao „bezobraznu“ ponudu koja se morala odbiti? Da li su to uradili samo da bi eliminisali druge ponuđače i kupili vreme? Zašto Vlada Republike Srbije ne raspisuje novi Tender ili ide na direktnu pogodbu sa nekom ozbiljnom kompanijom? Vlada Republike Srbije je znala da će Evropska unija insistitrati na poštovanju dogovora koji podrazumevaju nefinansiranje državnih preduzeća a to je znao i „Esmark“. Zato su pregovori i bili takvi, ucenjivački, nemoralni, kaubojski. Zašto ova pravila evropska unija nije primenila na slučaju slovačkih Košica i ustupcima USSteel-u od strane slovačke vlade.
Sada kada smo prošli kao bosi po trnju možemo trezvenije da razmatramo nove ponude za Železaru i dođemo do boljeg rešenja od predloženog i neostvarenog plana B koji je premijer Vučić ishitreno populistički i neutemeljeno izneo.
Dok Evropska komisija opredeljuje milijarde evra za razvoj industrije EU, nama zabranjuju i ucenjuju nas da spašavamo radna mesta i temelje srpske industrije. Jedino što možemo od EU da očekujemo po pitanju Železare Smederevo i srpske industrije su „povoljni“ kreditni aranžmani preko MMF i Svetske banke za isplatu socijalnih programa.
Napravimo još jedan napor, na radnike i postojeći menadžment možemo uvek računati. Promenite model i pristup privatizaciji Železare Smederevo, krenite u lov na“Crveni oktobar“ i slične kompanije samo nemojte da se junačite nad sudbinama hiljada radnika Srbije.
Železara ne sme pasti, Vlada sme!
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"