VESTI
     
 
IndustriAll Global i IndustriAll Eu , na poziv Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) 18. Februara sprovode Dan globalne akcije u u borbi za pravo radnika na štrajk. Pravo na štrajk ugroženo i u najavljenim izmenama u srpskom zakonodavstvu.
DALJE RUKE OD PRAVA NA ŠTRAJK




Beograd, 18.02.2015.

Učestali, organizovani napadi od strane poslodavaca koji sede u Međunarodnoj organizaciji rada (MOR) naterala je Međunarodnu konfederaciju sindikata da pokrene Globalnu kampanju zaštite prava radnika i sindikata na štrajk.

industriAll Global i IndustriAll Eu čiji je Industrijski sindikat Srbije član će svim svojim članicama predočiti Akciju koja se održava 18. februara.

„Ovo je odgovor na napade poslodavaca i 100 godina dugoj istoriji Konvencije MOR-a vezanoj za pravo radnika na štrajk.“ Pravo na štrajk je suštinski element slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja. Sindikati će ustati 18. Februara da brane ovo osnovno pravo širom sveta protiv napada poslodavaca i vlade“ rekao je generalni sekretar IndustriAll Jirki Raina.

Srpski sindikati su pre više od godinu dana uspeli da spreče izmene u srpskom zakonodavstvu vezane za štrajk ali nakon promena u Zakonu o radu za očekivati je da će uslediti novi udar kroz izmene Zakona o štrajku.


   


U okviru MOR-a ovaj napad poslodavaca na prava radnika na štrajk će biti razmatran na sastanku koji je zakazan za 23. februara 2015. godine.

„Ishod ovog spora u okviru MOR-a će se osetiti na radnim mestima širom sveta. Moramo da preduzmemo akciju u našim zemljama i tražimo dapostojeća prava na štrajk budu i dalje priznata kao fundamentalno, globalno pravo.“ poručuje Jirki Raina, generalni sekretar IndustriAll Global.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"