VESTI
     
 
Ko će biti odgovora ako „ESMARK“ ne preuzme Železaru Smederevo? Šta Srbija dobija kad Železara radi?
ŽELEZARA SMEDEREVO KAO SRPSKI RUBIKON




Beograd, 12.02.2015.
Postoje trenuci kada određeni događaji postaju istorijski a ljudi koji donose odluke uđu u istorijske čitanke i anale.
Moguće je da najavljeni odlazak predstavnika Vlade Republike Srbije u SAD a po pitanju mogućeg preuzimanja Železare Smederevo od „ESMARKA“ predstavlja svojevrstan srpski Rubikon.
Lično sam skeptičan i iskazujem sumnju o povoljnom konačnom ishodu jer je premijer Vučić ostao u Srbiji i takav zadatak prepustio nedovoljno iskusnim i dokazanim članovima Vlade RS.
Podsećam da je opstanak US Steel-a u Slovačkoj odredio odlazak tadašnjeg slovačkog premijera u Pitsburg (sedište USSteel-a) i dogovor o uslovima ostanka USSteel-a u Košicama u narednih pet godina a što je podrazumevalo da se obezbedi posao i plata za 17.000 radnika.
To što je slovački premijer ponudi treba da uradi i Vlada Republike Srbije prema „ESMARKU“.
Ali to neka rešavaju oni koje smo birali da nas vode u političke i ekonomske integracije, da nas zapošljavaju, nateraju da radimo i lepo živimo.
Većina građana Srbije o Železari Smederevo malo zna. Više je doživljavamo kao problem i muku a malo nas zna da je Železaa smederevo dragulj srpske industrije.
Kada su Amerikanci tj. USSteel kupili tarašnji „Sartid“ zatekli su manje više tužnu situaciju koju su vrlo brzo promenili.
Prvo su izvršili promenu u menadžmentu i rukovođenju. Drugo, kroz organizovan i sistematski način su od tadašnjih radnika stvorili respektabilnog i produktivnog industrijskog radnika. Naterali su fabričke sindikate da postanu uzor drugima a socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje podigli na mitski nivo. Kolektivni ugovor iz USSteel-a je bio „mustra“ za sticanje prava kod drugih stranih poslodavaca i investitora.
Prihodi koje je USSteel ostvarivao su sa 12,6% učestvovala u BDP Srbije. Visoko izvozno orijentisan program USSeel Srbija je doprineo boljem odnosu uvoza i izvoza a sve obaveze prema državi (porezi, doprinosi) su kroz respektabilne plate radnika punile budžet Repuublike Srbije.
Preko 5000 radnika USSteel-a je držalo smederevske centre usluga i banke. Svi u Srbiji su osetili dobro poslovanje USSteel-a Srbije.
Gradska kasa nikad punija, ekologija podignuta na najviši nivo, investicije omogućile da obe peći rade, domaća privreda i industrija imale čelik i gvožđe u komšiliku, preko 300 radnika je svakog dana ulazilo u Železaru Smederevo a da nisu bili radnici Železare.
Železara je bila među najvećim potrošačima struje i gasa i za razliku od drugih to redovno plaćala. Pitajte direktore tih javnih preduzeća i biće vam jasno kakav potencijal i značaj Železara Smederevo ima.
Prevoznici, brodari i Železnic Srbije su radili i prekovremeno.
Nije izostala ni podrška lokalnoj zajednici, podrša raznim programima i pojedincima, Železara je bila „Ponos Srbije“. Socijali programi koji su isplaćivani su bili bogati i izdašni, mnogostruko veći od onih koji su isplaćivani u Srbiji.
Dok su Amerikanci uzdizali Smederevo i Srbiju, Srbija je ulagala u FIAT i slična preduzeća od kojih mnoga više ne postoje.
Neka Vlada Republike Srbije ponudi “ESMARK-u“ ono što smo dali FIAT-u i imaćemo bolje rezultate od FIATA Srbija.
Vladi Republike Srbije mora biti jasno da gde je američki kapital, tu je i politička podrška.
Ponudite „ESMARK-u“ zajednička ulaganja u nove programe i pogone za pocinkovani lim i cevi, čelične profile. Beograd na vodi, brze pruge i drugi infrastrukturni projekti mogu čelik dobijati iz smederevske Železare i to uz investicije od 150 miliona evra.
Ako ne znate šta da radite, uzmite Akcioni plan za oporavak i razvoj Železare Smederevo, koji je pre godinu i po, dve godine prezentovao Nezavisni sindikat Železare Smederevo. Tu ćete naći da je Evropska komisija usvojila „Akcioni plan za evropske industrije čelika i budućnost industrije čelika“. Akcioni plan je osnov industrijalizacije Evrope, gde će industrija čelika učestvovati sa 20% prihoda u BDP Evropske unije.
Podsećam vas da je naš srpski menadžment u Železari i pored ogromnih napora od odlaska Amerikanaca generisao kako to vladini izvori kažu 500 miliona evra duga.
Niko vam neće zameriti ako Amerikanci po drugi put dođu u Smederevo i Železaru. A ako ne dođu? Šta onda?

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"