VESTI

Ministarstvo rada i socijalne politike odgovorilo Industrijskom sindikatu Srbije (ISS) o pitanju nepovezanog radnog staža radnicima, korisnicima socijalnih programa. Nepovezan radni staž i radnicima koji nisu otišli na tržište rada.
I ŠTA SAD?

Beograd, 09.02.2015.
Aktuelizovanje problema nepovezanog radnog staža, radnicima korisnicima socijalnog programa koje je pokrenuo Industrijski sindikat Srbije i obraćanje Vladi Republike Srbije, premijeru Vučiću i resornim ministarstvima rezultiralo je odgovorom Ministarstva rada koje je potpisala Rosimirka Todorović, samostalni savetnik u Sektoru za zapošljavanje.
ISS je zahvalan na profesionalnosti i odgovoru gospođe Rosimirke ali je sadržina dopisa obeshrabrujuća, bez najave rešenja za one koji su poverovali državi i Vladi Republike Srbije.
Hiljadu radnika koji su ostali bez povezanog radnog staža a završili su na tržištu rada čekajući penziju, pridružuju se i svi oni koji su po drugim osnovama korisnici programa u 2014. god.
„Problem neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje je odgovornost poslodavca. Zakonom o radu („Službeni glasnik rS“ br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14) je utvrđena obaveza poslodavca da zaposlenom isplaćuje zaradu, koja sadrži porez i doprinose koji se plaćaju iz zarade.“ stoji u obraćanju mInistarstva rada Industrijskom sindikatu Srbije.
Ista sudbina čeka i sve one koji će koristiti socijalni program, tačnije biće proglašeni za tehnološki višak u 2015. godini. U odgovoru Ministarstva stoji.
Zašto je Vlada Republike Srbije omogućila svesno kršenje zakona i otvorila mogućnost pojedinačnog utuženja preduzeća, koja će blokiratri poslovanje države, onemogućiti poslovanje pa će svi oni koji su ostali u preduzećima doživeti situaciju stečaja i banktora.
Čija će to odgovornost biti? Ko je veliki arhitekta ovog projekta?
Industrijski sindikat Srbije će zahtevati sprovođenje istrage i utvrđivanje odgovornosti lica za ovo zlodelo.