VESTI
     
 
Istorijski štrajk turskog Birlesik-Metala i Udruženja metalskih radnika počeo 29. Januara 2015. godine. 15.000 radnika u štrajku, bez isporuka ostale Multinacionalne kompanije Schnaider, Alstom, Mahle, Bosal, Delphi Automotive, Isuzu, Candy,. Industrijski sindikat Srbije i članice IndustriAll Eu poslali svoje poruke podrške.
ISTORIJSKI ŠTRAJK TURSKIH METALSKIH RADNIKA




29.01.2015. Zastoj u pregovorima oko Kolektivnog ugovora za radnike i poslodavce u turskom metalskom sektoru naterale su dva najveća turska sindikata metalskih radnika, Birlesik Metal i Udruženje metalskih radnika da započne istorijski štrajk u kome učestvuje preko 15.000 radnika iz 42 preduzeća.

Sindikati zahtevaju fer i dostojanstvene zarade. Posebno se zahteva povećanje najnižih zarada koje su i ispod minimalnih zarada.



Turska metalska industrija je isporučilac gotovih proizvoda i polufabrikanata velikim multinacionalnim kompanijama, kao što su, Schnaider, Alstom, Mahle, Bosal, Delphi Automotive, Isuzu, Candy, itd.

Sindikati pozivaju na pregovore, poručujući da ne prihvataju ropske uslove rada i plaćanja.

Unija poslodavaca Turske je stala na stranu kompanija zahtevajući da se štrajk odloži za 60 dana. Pozivajući se da je ugrožena „javna bezbednost i zdravlje“!?

Sindikati, članice IndustriAll Eu i IndustriAll Global su poslali pisma podrške turskim metalcima a to je učinio i Industrijski sindikat Srbije kao članica Industriall Eu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"