VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije uputio je Zahtev Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima. Povezati radni staž korisnicima socijalnih programa pre odlaska iz preduzeća.
POVEZATI RADNI STAŽ PRE ODLASKA IZ PREDUZEĆA




Beograd, 29.01.2015.

Radnici, korisnici socijalnih programa koji su završili na tržištu rada, do ispunjenja jednog od zakonom predviđenih uslova za ostvarivanje penzije, imaju krajnje nezavidnu situaciju.

Značajnoj većini više hiljada radnika, u preduzećima u kojima su radili, nisu uplaćivane obaveze prema PIO Fondu u dužem periodu.

Pojedinim radnicima se duguje petnaest do dvadeset zarada, koje kako kažu iz resornih ministarstava, mogu očekivati nakon privatizacije. Većina tih preduzeća će biti likvidirana ili će proći golgotu stečaja a gubitnici će opet biti radnici.

Moguće namirenje radnika po pitanju neisplaćenih zarada se svodi na isplatu minimalca a to važi i u situaciji povezivanja radnog staža.

Gubitnici opet radnici!

Iz ovih razloga Industrijski sindikat Srbije je uputio Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima Dopis (klik) sa zahtevom da se radnicima koji su završili na tržištu rada poveže radni staž odmah, jer u suprotnom za neko vreme njihovih preduzeća neće ni biti.

Drugi zahtev se odnosi na obavezu države da povezivanje radnog staža bude sastavni, obavezni deo socijalnih programa, najavljenih za 2015. godinu.

Industrijski sindikat Srbije ima i konkretne predloge, kako to učiniti bez angažovanja efektivnog novca, koga država nema. Na ovaj način zaštitu od nepovezanog radnog staža bi dobilo više od 30.000 radnika.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"