VESTI
     
 
Radnici korisnici socijalnih programa, bez povezanog radnog staža. Socijalni programi stvaraju socijalne slučajeve. Industrijski sindikat Srbije (ISS) za sindikalnu akciju i obraćanje Vladi Republike Srbije.
SOCIJALNI PROGRAMI STVARAJU SOCIJALNE SLUČAJEVE




Beograd, 27.01.2015.
Ukazivanje Industrijskog sindikata Srbije da socijalni programi nisu rešenje za sve probleme koje radnici Srbije imaju, ukazuje i nerešen problem nepovezanog radnog staža za preko 30 000 radnika koji su iskoristili jednu od mogućnosti socijalnih programa u 2014. godini, primenjenih u preduzećima u restrukturiranju.
Na inicijativu fabričkih sindikata Fabrike kablova Jagodina i poslovodnog rukovodstva obavljen je sastanak sa rukovodstvom ISS i SSMS a povodom prisutnog problema nepovezanog radnog staža.
Višegodišnje neplaćanje poreza i doprinosa u preduzećima u restrukturiranju rezultiralo je kašnjenjima koja idu unazad 4-5 godina.
Problem neoverenih zdravstvenih knjižica je kvartalno rešavan ali su uplate Penzionom fondu izostale.
Radnici koji na birou budu stekli neko od prava i ostvare uslov za penziju, neće moći to pravo da iskoriste, pa će postati socijalni slučajevi o kojima neće niko hteti da brine.
Mnoga preduzeća će otići u stečajeve te će shodno zakonu biti razmatrane samo zadnje dve godine povezivanja radnog staža pre uvođenja stečaja.
Podsećamo da je pre četiri godine, 2010. godine bilo povezivanja radnog staža, ali i tada većina preduzeća tu mogućnost nije iskoristila.
Ova situacija nalaže sindikatima da pokrenu akciju - Zahtev za donošenje Zaključka Vlade Republike Srbije za povezivanje radnog staža korisnicima socijalnih programa.
Takođe, ISS i SSMS će zatražiti od Vlade Republike Srbije da povezivanje radnog staža bude sastavni deo socijalnih programa u 2015. godini.
Sindikati će zahtevati hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"