VESTI
     
 
Sindikati jedinstveni u stavu da nesaradnja vodi u propast radnike Srbije. Bez sindikata bi bilo još gore. Novi ljudi za nove sindikalne i radničke politike. Partnerska podrška Fridrih Ebert fondacije.
MOĆ I NEMOĆ SINDIKATA – KRAGUJEVAC




Kragujevac, 05.11.2014.

Nakon održanih Okruglih stolova održanih u Novom Sadu i Nišu, Okrugli sto „Moć i nemoć sindikata“ je održan u Kragujevcu, a domaćin je bio sindikat „Elektrošumadije“.

Održavanje Okruglog stola je omogućeno zahvaljujući partnerskoj podršci Fridrih Ebert fondacije.

Pored predstavnika Konfederacije slobodnih sindikata, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i Industrijskog sindikata Srbije, u radu stola su učestvovali i Srećko Mihailović- Centar za sindikalizam, Miodrag Ribarić- advokat(dugogodišnji pravni zastupnik UGS“Nezavisnost“) i Jaćim Milunović, sindikalni aktivista.


    


„Pojedinačno, se štap lako lomi ali u snopu je nesalomiv“ poručio je srpskim sindikatima Srećko Mihailović, dodajući da podele iz devedesetih godina prošlog veka još prate sindikate.

„Pravo, sindikatima da reprezentuju radnike preotima država i političke stranke. Nemamo sindikalni pokret a imamo sindikata više nego ikada. Trenutna beda, jad i očaj pojedinaca su najbolje, vezivno tkivo za radnički i građanski bunt“ poručio je okupljenima Miodrag Ribarić.

O neophodnosti udruživanja radnicima i članstvu govorio je Jaćim Milunović. Moć sindikata je u članstvu i organizovanosti a povratak poverenja u sindikate je osnov jačanja moći sindikata, ukazuje Jaćim.



„Bilo bi gore da nismo postojali, nekako smo doprineli da bude manje zlo. Sindikat je omogućio da imamo socijalno zbrinjavanje onih koji su ostali bez posla. To su prigrabili političari, kao da su oni to dragovoljno uradili. Šta promeniti i kako, je pitanje našeg opstanka? Podele iz 90. godina su razorile sindikalni pokret Srbije“ istakao je Jugoslav Ristić ispred Veća Samostalnih sindikata Kragujevca.



O spremnosti Konfederacije slobodnih sindikata i Industrijskog sindikata Srbije da sarađuju sa drugim srpskim sindikatima govorili su i Ivica Cvetanović i Dragan Matić, izrazivši spremnost da menjaju sebe i svoje organizacije i omoguće da se stari sukobi ostave kao istorijske činjenice a zajednička sindikalna budućnost bude vodilja onima koji i danas rukovode sindikatima.



O nemoći smo dovoljno govorili, ostaje da poradimo na zajedničkoj moći srpskih sindikata. Radnici i naši članovi to priželjkuju i traže od nas.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"