VESTI
     
 
Udruženim snagama ka radničkim većima u Srbiji. Radnička veća izazov za srpske sindikate. „Solidar Suisse“ nastavlja da pruža podršku jačanju radničke participacije.
RADNIČKA PARTICIPACIJA, OBAVEZA SINDIKATA




Kragujevac, 05.11.2014.
„Nedovoljno prisustvo participacije na svim nivoima odlučivanja je odgovornost koju srpski sindikati moraju prihvatiti kao činjenicu sa kojom se ne smeju pomiriti.“
Ovo je jedan od zaključaka predstavnika Konfederacije slobodnih sindikata, Savez samostalnih sindikata Kragujevca, USS „Sloga i Industrijskog sindikat Srbije u Kragujevcu, učesnicima prezentacije radnog materijala „Udruženim snagama ka radničkim većima u Srbiji“ koji je rezultat rada Radne grupe Industrijskog sindikata Srbije i koji je nastao zahvaljujući podršci Solidar Suisse.
Ranicima Srbije je potreban zakonski okvir koji omogućava da radnici na nivou preduzeća uzmu učešće i participiraju u saodlučivanju.
Nadležnosti sindikata i radničkih veća se upotpunjuju a rezultat je veće mogućnosti od postojećih da radnici utiču na događanja, odluke i planove u preduzećima u kojima rade. Nepoznavanje mogućnosti radničkih veća je prepreka koja pojedine sindikate drži rezervisano, kada su radnička veća u pitanju a ovakva okupljanja omogućavaju da se predrasude sruše i uveća znanje o mogućnostima i potencijalu koji radnička veća imaju u zemljama Evrope.
Prezentovani materijal sadrži najbolja iskustva i zakonodavne okvire Belgije, Nemačke, Hrvatske i Slovenije.
Prisutni predstavnici sindikata su saglasni da budući zakonski okvir radničkih veća mora biti jasan i nedvosmislen kada su u pitanju postojeća prava i nadležnosti sindikata.
Industrijski sindikat Srbije će nastaviti promociju ideje o Radničkim većima u Srbiji i njeno zaživljavanje kroz zakonsku regulativu.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"