VESTI
     
 
Sindikati u preduzećima Odbrambene industrije Srbije, članice Saveza samostalnih sindikata Srbije uputili preteće pismo (klik) ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Neprihvatljivo postojanje i učešće predstavnika drugih sindikata u socijalnom dijalogu na svim nivoima. „Mi smo zaštitili radnike Srbije“ , poručuju samostalci, zato nam je tako dobro.
PRETNJE MINISTRU ODBRANE OD SAMOSTALNOG SINDIKATA




Beograd, 06.11.2014.

Neprihvatanje postojanja radnika, članica srpskih sindikata, nečlanica Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS“Nezavisnost“ kulminiralo je u mesecima iza nas i događajima vezanim za izmene Zakona o radu, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju.

Ovi zakoni i njihova sadržina su „uspesi“ i dostignuća reprezentativnih sindikata koji su omogućili radnicima Srbije da bezbedno vode život, rade, školuju decu uljuljkani zakonodavnim okvirima za koje reprezentativni sindikati izjavljuju da su necivilizacijski i nikad gori.

Nespremni da prihvate odgovornost, ovi sindikati oštricu besa okreću ka drugim srpskim sindikatima, želeći da njih proglase za odgovorne i neuspešne.

U iskaljivanju besa i primitivizma posebno se ističu članice Samostalnog sindikata Srbije koji rade u preduzećima Odbrambene industrije Srbije, otvoreno preteći ministru odbrane Bratislavu Gašiću „korišćenjem mera sindikalne borbe“ ukoliko Ministarstvo odbrane u socijalni dijalog vezan za probleme i budućnost odbrambene indzustrije uključi i druge „manjinske„ sindikate. Ti „manjinski“ sindikati su potpisnici Kolektivnih ugovora u svojim preduzećima, imaju komunikaciju sa Ministarstvom odbrane i čine sve, a što im je i uspelo, da preduzeća Odbrambene industrije kao najvredniji dragulji srpske industrijske krune, budu pod posebnim tretmanom Vlade Reopublike Srbije po pitanju privatizacije, poslovne budućnosti i socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih. To nije zasluga sindikata koji preti ministru, tamo gde su oni držali banku, situacija je katastrofalna: Zastava oružje, najveći poreski dužnik Srbije sa 6,48 milijardi dinara duga, Krušik, 2,19 milijardi duga, Sloboda 2,54 milijarde , PPT Namenska 1,8 milijari, MB Lučani 84 miliona dinara. Tako Samostalci iz Odbrambene industrije rešavaju probleme radnika i preduzeća i usput pljačkaju građane Srbije. Možda očekuju da im se zahvalimo za taj napor, koji je radnike tih preduzeća po pisanju medija stavio u rang sa najvećim srpskim tajkunima.

Za razliku od ovih, sindikati i preduzeća u Prvom partizanu Užice, tamo gde je Industrijski sindikat jak i uticajan, situacija je drugačija. Plate su redovne, porezi i doprinosi plaćeni, investiranje u nove pogone i opremu od sopstvenih sredstava, Kolektivni ugovor se poštuje, a poslovno rukovodstvo preduzeća radnici poštuju i vole.

U ovakvim radnjama učestvuju i predstavnici UGS“Nezavisnost“, čiji su predstavnici zahtevali od državnog sekretara Ministarstva privrede, Dragana Srevanovića, da predstavnika ISS Petra Grbića, predsednika IS IMT isključi iz Radne grupe za rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju. U prisustvu više desetina članova radne grupe, državni sekretar je tražio izjašnjenje članova Radne grupe o ovom zahtevu, a predstavnici UGS „Nezavisnost“ Nenad Matić i Aleksandar Todić su podigli ruke, dok su ih ostali članovi Radne grupe, kako bi to klinci rekli, „iskulirali“. Treba istaći da su kolege iz „Nezavisnosti“ „iskulirali i mnogobrojni predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, kao i predstavnici više resornih ministarstava i na tom gestu im je Industrijski sindikat Srbije zahvalan.

Za očekivati je da u narednim danima ministar odbrane Bratislav Gašić odgovori sindikatima, potpisnicima ovog pretećeg pisma. „Država je jača od svakoga“ poručuje premijer Aleksandar Vučić. Hajde da vidimo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"