VESTI
     
 
Najavljena privatizacija i moguće milijarde evra od „Telekoma“, EPS-a i drugih javnih preduzeća usmeriti na Razvojnu banku. Ulaganja u infrastrukturu, industriju, poljoprivredu i energetiku šansa za oporavak srpske privrede i ekonomije. Industrijski sindikat Srbije (ISS) ima Plan i strategiju industrijskog razvoja Srbije.
RAZVOJNA BANKA




Beograd, 04.11.2014.
Višedecenijsko propadanje privrede i industrije Srbije brzano kriminogenom privatizacijom za koju niko nije odgovarao, može se okončati pravilnom upotrebom novca dobijenim od privatizacije „Telekoma, EPS-a i drugih javnih preduzeća.
Izvesnost i visina (milijarde evra) od ovih prodaja dovele su do izjava premijera Vučića i članova Vlade ali niko od njih nije spomenuo nastanak Razvojne banke.
Industrijski sindikat Srbije predlaže da se ta sredstva u visokom procentu upotrebe za formiranje Razvojne banke a onda preko nje u infrastrukturu, industriju, poljoprivredu i energetiku.
Evropska i svetska iskustva potvrđuju neophodnost postojanja i razvoja jedne banke koja plasira sredstva u one grane koje stvaraju novu vrednost ili predstavljaju trajno društveno dobro i resurs od interesa svih građana Srbije.
Najveće svetske ekonomije imaju jake industrije koje u nacionalnom bruto prizvodu učestvuju sa preko 40%.
Ulaganja u sirovinsku bazu (poljoprivreda i rudarstvo), industrijske kapacitete, infrastrukturu i energetiku su potvrđeno dobra kombinacija kojoj Srbija treba da teži. Da bi se krenulo u ovom pravcu neophodno je što pre završiti proces privatizacije, vodeći računa o očuvanju preostalih velikh srpskih i industrijskih preduzeća.
ISS je u više navrata dostavljao Vladi Republike Srbije predloge vezane za industriju a u šestom mesecu 2014. godine dostavili smo „Plan i strategiju industrijskog razvoja Srbije“ ali odgovora do današnjeg dana nema.
Ovo je prava Vlada koja nema nijedan dokument (Plan ili Strategiju) koja tretira i daje moguća rešenja za Industriju Srbije. Premijer Vučić često ističe da Vlada ima „Plan“, pa ako ga ima a vezan je za Industriju Srbije trebalo bi i da ga obelodani.
Nakon najavljenih privatizacija i dobijanja finansijskih sredstava potrebna je „samo“ politička volja za nastanak Razvojne banke, a to je i najbolji način da se novac dobijen od prodaje porodičnog srebra transparentno troši i kontroliše.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"