VESTI
     
 
U organizaciji NIN Fokusa javnosti Srbije predstavljeno 300 najuspešnijih preduzeća Srbije. 330 000 privrednih subjekata sa blizu milion radnika generisalo gubitak od 23 milijarde dinara. Zaposlenost i investicije stubovi prevazilaženja krize. Sindikati aplaudirali Milanu Krkobabiću i PTT Srbija.
TRISTA NAJUSPEŠNIJIH SRPSKIH PREDUZEĆA BRANI SRPSKI TERMOPIL




Beograd, 30.10.2014.

Juče predstavljenih 300 najuspešnijih preduzeća u Srbiji u svom broju imaju simboliku 300 grčkih ratnika koji su branili Ttermopilski klanac a samim tim i čitavu grčku i evropsku budućnost.

Najuspešnija srpska preduzeća predstavljena su u Privrednoj komori Srbije u organizaciji NIN Fokusa koji tradicionalno svake godine, srpskoj javnosti saopštava najuspešnija preduzeća.



Titulu najboljeg u 2013. godini ponela je Naftna industrija Srbije a u prvih deset našli su se i Fiat Automobili Srbija, Telekom, Delez, Srbijagas, Tarket, Idea, Delta i Telenor.

Saopšteno je da u privredi Republike Srbije radi blizu milion radnika a da je u toku krize izgubljeno skoro 134 000 radnih mesta.

Privreda Srbije beleži minus od 23 milijarde dinara u 2013. godini ali ohrabruje rast BDP za 2,5% koji je baziran rastom industrije proizvodnje od 5%.

Poslovnu 2013. godinu sa dobitkom završilo je 56,8% privrednih društava, gubitak je imalo 34,1 % dok ostala privredna društva od 9,1% nisu iskazala rezultat. Ohrabruje da su društva sa uspešnim poslovanje povećala uposlenost za 42 000 radnika dok u neuspešnim preduzećima radi preko 60 000 radnika.

U uspešnim preduzećima neto dobitak po radniku iznosti 17,8% što ukazuje na visoku profitabilnost uspešnog dela privrede.

Prosečna bruto zarada po radniku u privredi iznosi 56.631 dinara, što je ohrabrujuće povećanje od 4,5% u odnosu na 2012. ali je alarmantno da je za 7,2% manja od bruto zarada u srbiji koja iznosi 60.708 dinara.

Veće zarade i upošljenje radnika ima sektor rudarstva, snabdevanja električnom energijom, informisanja, javnih preduzeća i građevinarstva.

U 2013. godini za poslovanje srpske privrede nedostalo je 1905 milijardi dinara dugoročnog kapitala, dok je za finasiranje stalne imovine nedostajalo 599 milijari kao i 1306 milijardi za finansiranje obrtne imovine.

Izuzetno zapažen nastup imao je i Miroljub Aleksić vlasnik kompanije „Amasis“ koji je istakao da je došlo vreme da svakoga ko ulaže, zapošlava i stvara novu vrednost, ne treba samo ohrabriti nego i podržati, posebno izvoznike koji u visokom stepenu koriste domaće kooperante i sirovine. „Amasis“ je zainteresovan za nekoliko firmi koje su ponuđene za privatizaciju ali odgovor od nadležnih institucija nema i ako su uputili pisma o zainteresovanosti.

Izlaganje Milana Krkobabića, direktora PTT Srbije propraćeno je aplauzom od prisutnih predstavnika SSSS i Industrijskog sindikata Srbije a koji je zaslužen potpisanim Kolektivnim ugovorom koji uvažava prava i doprinos radnika poslovnom rezultatu radnika PTT Srbija.

Među 300 najuspešnijih se nalaze i preduzeća u kojima Industrijski sindikat Srbije ima svoje članstvo, kao što su RTB Bor grupa, Rudnap grupa AD, PKB Korporacija, Holding Kablovi Jagodina i drugi.


   


Bez snažnog industrijskog razvoja baziranog na novoj strategiji privreda Srbije neće imati perspektivnu budućnost a odgovornost je u rukama trenutnih političkih struktura i Vlade Republike Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"