VESTI
     
 
Radnička veća u funkciji unapređenja prava pradnika i ostvarivanja ciljeva poslovne politike preduzeća. „Solidar Suisse“ Srbija i Industrijski sindikat Srbije na pola puta do predloga Zakona o radničkim većima. Dobijena podrška od Konfederacije slobodnih sindikata, Ujedinjenih sindikata Srbije u Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.
SUODLUČIVANJE RADNIKA KROZ RADNIČKA VEĆA




Niš, 23.10.2014.

Projekat Industrijskog sindikata Srbije (ISS) podržan od „Solidar Suisse Srbija “ a o izradi Predloga Zakona o radničkim većima u Srbiji ulazi u fazu predstavljanja Predloga praktične politike za donošenje Zakona o radničkim većima pod nazivom „Udruženim snagama ka zajedničkom cilju - Radnička veća kao osnov za bolje ostvarivanje ciljeva poslovne politike preduzeća i unapređenje prava radnika“ predstavljen je predstavnicima Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata Srbije, Ujedinjenih sindikata Srbije i Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“, učesnicima Okruglog stola „Moć i nemoć srpskih sindikata“ koji je održan u Nišu.

Činjenica je da su vrednosti i modaliteti radničke participacije koje smo do skora imali poništene a sindikati nisu uspeli da taj gubitak kompenzuju već je došlo do progresivnog gubljenja prava radnika koje je kulminiralo novim Izmenama i dopunama Zakona o radu.

Industrijski sindikat Srbije je mišljenja da Radnička veća kao sveprisutan oblik radničke participacije, decenijama prisutan u zemljama Evropske unije, svoje osnove ima u Radničkim savetima prisutnim na prostorima Jugoslavije.



Radnička veća u Evropskoj uniji su veza između prava radnika inkorporirana u ostvarivanju ciljeva poslovne politike preduzeća. Participativna prava radnika dovode do veće odgovornosti u postizanju ciljeva poslovanja i poslovnih planova preduzeća.

Radnička veća svoj pun kapacitet i mogućnosti mogu dati samo u okruženju postojanja snažnih i dobro organizovanih sindikata koji razumeju neophodnost zaživljavanja Radničkih veća i veće participacije i suodlučivanja radnika na nivou preduzeća.

Uvodna izlaganja na ovu temu imali su predsednik ISS Dragan Matić i predstavnik Solidar Suisse Srbije, Nikola Mikašinović, Koordinator programa – Dostojanstven rad.

Svoje mišljenje i stavove o radničkoj participaciji i njenim modalitetima izneli su prisutni članovi Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata Srbije, Ujedinjenih sindikata Srbije i Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, a izlaganje prof dr Darka Marinkovića i Srećka Mihajlovića su doprineli da prisutni podrže projekat, uzmu učešće u njegovom sprovođenju i doprinesu njegovom ostvarenju.

Ostavljena je mogućnost da prisutni upute predloge, mišljenja, dopune i komentare na radni materijal i daju doprinos kvlitetu i sadržaju Predloga Zakona o radničkim većima.

Svi dosadašnji rezultati proistekli iz projekta ostvareni su zalaganjem i aktivnošću predstavnika Beogradske otvorene škole.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"