VESTI
     
 
Štrajkački odbor Industrijskog sindikata (IS IMT) IMT-a primljen u Ministarstvo privrede. Državni sekretar Dragan Stevanović i pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac najavili razrešenje problema IMT-a i drugih preduzeća u restrukturiranju. Usvajanjem rebalansa stvara se mogućnost za isplatu zarada u preduzećima u restrukturiranju. Industrijski sindikat Srbije (ISS) deo Radne grupe Ministarstva prirede za rešavanje preduzeća u restrukturiranju. IMT i „Petar Drapšin“ Mladenovac u grupi prioritetnih preduzeća.
POSTIGNUT DOGOVOR, ČEKA SE REBALANS




Beograd, 22.10.2014.
Za danas najavljen protest radnika IMT-a ispred Vlade Republike Srbije se odlaže nakon jučerašnjih telefonskih kontakata predstavnika Industrijskog sindikata Srbije sa predstavnicima Vlade i Ministarstva privrede i današnjeg sastanka predstavnika Štrajkačkog odbora IS IMT-a , predsednika ISS Dragana Matića sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Draganom Stevanovićem i pomoćnikom ministra privrede Milunom Trivuncem.
Predsednik Štrajkačkog odbora IS Petar Grbić izneo je svu problematiku poslovanja i socijalne pozicije radnika IMT-a kao i sadržinu štrajkačkih zahteva.
Državni sekretar Dragan Stevanović je dobar poznavalac problematike IMT-a i prisutnima je saopštio ohrabrujuće informacije. Potvrđeno je da IMT spada u I grupu preduzeća koja su u restrukturiranju za koju Vlada Republike Srbije kao većinski vlasnik ima posebnu odgovornost jer se radi o preduzeću koje na direktan i indirektan način kroz angažovanje kooperacije zapošljava preko 10 000 radnika a što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.
IMT-u treba trajno, održivo poslovno rešenje koje će uroditi socijalnom sigurnošću, radom, privatizacijom i splatama zarada.
Vlada Republike Srbije preko Ministarstva privrede i Agencije za privatizaciju, sprema model privatizacije IMT-a i drugih srpskih preduzeća koji uvažava prethodna loša privatizaciona iskustva i onemogućava špekulativne i kriminogene privatizacije.
IMT i njegova uspešna privatizacija predstavlja model kojim će se rukovoditi i druga preduzeća.
Predsednik ISS Dragan Matić se založio da i drugi veliki sistemi imaju poziciju IMT-a navodeći kao primer preduzeće „Petar Drapšin“ Mladenovac gde su radnici takođe u štrajku i očekuju da Vlada Republike Srbije razreši problematiku „Petra Drapšina“ kao i IMT.
Državni sekretar Svetanović je uvažio ovaj zahtev naglasivši da ni IMT ni „Patar Drapšin“ ni druga preduzeća ne mogu očekivati podršku ovog trenutka i da će se uslovi za to stvoriti nakon usvajanja rebalansa budžeta i operativnosti novca namenjenog za konsolidovanje poslovanja, isplatu minimalnih zarada i trajnije obezbeđenje socijalne zaštite i overe zdravstvenih knjižica.
„Vlada Republike Srbije sa punom posvećenošću radi na razrešenju prisutnih problema tražeći trajna, održiva sistemska rešenja“ istakao je državni sekretar Stevanović.
Predsednik ISS Dragan Matić je takođe zahtevao od državnog sekretara kao predsedavajućeg Radne grupe za preduzeća u restrukturiranju da u njen saziv uđu predstavnici Industrijskog sindikata Srbije jer sadašnji članovi Radne grupe, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije iz Industrijske grupacije nisu sposobni ni bogom dani da jedini budu deo formirane Radne grupe.
Industrijski sindikat Srbije se založio da se u danima nakon usvajanja rebalansa budžeta, od strane Ministarstva privrede organizuju sastanci sa predstavnicima preduzeća i konačno odredi pravac, sudbina i pozicija tih preduzeća do privatizacije, stečaja ili bankrota.
 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"