VESTI
     
 
U Ljubljani održan seminar za predstavnice Mreže žena sindikata metalaca Jugoistočne Evrope (JIE) uz podršku Fridrih Ebert fondacije. Domaćin dvodnevnog seminara slovenački Sindikat metalske i elektro industrije (SKEI) a učesnice iz Sekcija žena sindikata Makedonije, BIH, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Kosova i Srbije ( Industrijski sindikat Srbije i Samostalnog sindikata metalaca Srbije). Tema seminara „Oblici indirektne diskriminacije i kako ih eliminisati“.
KOLEKTIVNI UGOVORI KAO ALATKA U ELIMINISANJU DISKRIMINACIJE




Ljubljana, 17-18.10.2014.

U Ljubljani je održan Peti sastanak Mreže žena matalskog sektora Jugoistočne Evrope. Ova formalna mreže okupila je predstavnice više sindikata zemalja JIE: Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Kosova, BIH i Srbije (Sekcije žena Industrijskog sindikata srbije i Samostalnog sindikata metalaca Srbije).

Tema seminara je bila „Oblici indirektne diskriminacije i kako ih eliminisati“ a analizirani su stanje i položaj žena i Kolektivni govori kao alatka u eliminaciji diskriminacije kroz dobre i loše prakse. Prezentacije su imale Mateja Gerečnik, (SKEI), Vesna Mlinarić (Sindikat metalaca Hrvatske –Industrijski sindikat), Mare Ančeva(Sindikat industrije, energetike i rudarstva Makedonije), Reneta Petrova (Metalicy) a uvodnu reč je imala Emilija Grujić, koordinatora Fridrih Ebert fondacije.


   


Razmena mišljenja i iskustava dovela je do brojnih novih mogućnosti za eliminaciju diskriminacije kroz Kolektivne ugovore u zemljama regiona.

Na kraju seminara su razmatrane mogućnosti za dalji rad i okupljanje ove regionalne mreže žena koja je Rezolucijom iz Sarajeva formalizovala svoje postojanje.

Odlični domaćini ovog veoma korisnog seminara su bile predstavnice Sekcije žena Slovenačkog sindikata metalske i elektro industrije (SKEI) a prisutnima se obratila i predsednica SKEI Lidija Jerkič.


    


Industrijski sindikat Srbije su predstavljale Gordana Aleksić (ISS) i Ljiljana Stevanović (IS Minel Kotlogradnja).

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"