VESTI
     
 
U Smederevu održan seminar „Saveti zaposlenih, Evropski saveti zaposlenih: mogućnosti i izazovi za sindikate u Srbiji“ u organizaciji Samostalnog sindikata putara Srbije (SSPS) i partnersku pomoć „Fridrih Ebert“ fondacije. Predavači na seminaru, Milan Jevtić- Fridrih Ebert fondacija, Vesna Mlinarić- Sindikat metalaca Hrvatske (SMH)-Industrijski sindikat(IS) i Milica Glišović, predstavnica Evropskog saveta zaposlenih Štrabaga. Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije (ISS)učesnici seminara.
SAVETI ZAPOSLENIH I NJIHOVA BUDUĆNOST U SRBIJI




Smederevo, 30.09-01.10.2014.

U organizaciji Samostalnog sindikata putara Srbije, u Smederevu je održan seminar na temu „Saveti zaposlenih, Evropski saveti zaposlenih: mogućnosti i izazovi za sindikate u Srbiji“.

U uvodu na temu Saveta zaposlenih, predsednica SSPS, Sonja Vukanović, je govorila o aktivnostima SSPS i potrebi uvođenja teme Saveta zaposlenih u edukativne aktivnosti sindikata istakavši da se ovaj seminar prvi put održava sa kolegama iz Industrijskog sindikata Srbije. Predsednik ISS, Dragan Matić je govoreći o značaju osnivanja saveta zaposlenih i višegodišnjim aktivnostima ISS na tu temu, upoznao učesnike sa Projektom o izradi praktične politike za donošenje Zakona o savetima zaposlenih, koji se realizuje tokom ove godine uz podršku SLA i BOŠ. Matić je rekao da ovaj seminar sa SSPS predstavlja još jedan korak na putu širenja i prihvatanja ideje o savetima zaposlenih među sindikatima u Srbiji.



Seminar je održan uz partnersku podršku Fondacije „Fridrih Ebert“, čiji je predstavnik i stručnjak na temu saveta Zaposlenih, Milan Jevtić i ovog puta održao vrlo iscrpnu prezentaciju o savetima zaposlenih koja sadrži pregled zakonodavstva zemalja Evropske unije u oblasti saveta zaposlenih, sa analizom sličnosti i razlika u propisima i njihovih dobrih i loših iskustava tokom višegodišnjeg sprovođenja.


   


Drugog dana seminara, predavači su bili Vesna Mlinarić, koordinator za savete zaposlenih Sindikata metalaca Hrvatske -Industrijskog sindikata i Vedran Dragičević, predsednik SMH-IS. Vesna Mlinarić prezentovala svoje veliko iskustvo u oblasti Saveta zaposlenih u Hrvatskoj sa svim dobrim ali i lošim stranama saveta. Verdan Dragičević, predsednik SMH je bio nedvosmislen u oceni neophodnosti regulisanja Saveta zaposlenih u Srbiji istakavši da je to jedna značajna poluga u podizanju i očuvanju prava zaposlenih.


   


Na kraju seminara o svojim iskustvima u Evropskom savetu zaposlenih govorila je Milica Glišović, članica Evropskog saveta zaposlenih za Štrabag.


   


Veoma konstruktivna diskusija svih učesnika seminara pa i onih sumnjičavih dovela je do opšteg zaključka o značaju uvođenja Saveta zaposlenih na položaj zaposlenih i nivo radnih prava i potrebi donošenja detaljne regulacije saveta koja je u dosadašnjem srpskom zakonodavstvu svedena na jedan opšti član Zakona o radu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"