VESTI
     
 
VII sednica Glavnog odbora Industrijskog sindikata Srbije (ISS) održana u DAD DM Zrenjanin. Nova zakonska rešenja, restrukturiranje i privatizacija, problemi sa kojima se radnici i sindikati susreću. Novo članstvo, priritetna aktivnost.
GLAVNI ODBOR ISS RAZMATRAO ZAKONE, RESTRUKTURIRANJE I PRIVATIZACIJU




Zrenjanin, 26. septembar 2014.

Domaćin VII sednice Glavnog odbora Industrijskog sindikata Srbije bilo je povereništvo IS DAD DM koje je u dogovoru sa rukovodstvom preduzeća ugostilo tridesetak članova G.O. ISS.

Pozdravljajući GO ISS, Ivan Subin, predsednik IS DAD DM je predstavio samo preduzeće i postignute sindikalne rezultate koji su za srpske prilike impozantni.



Nakon usvojenog Izveštaja o radu koji je podneo predsednik ISS Dragan Matić, Glavni odbor ISS je razmatrao problematiku novih zakona i njihove uticaje na obespravljenje radnika.

Zaključeno je da ISS čini sve što je u njegovoj moći da ublaži posledice primene pre svega Zakona o radu i da odgovornost za ovu situaciju imaju SSSS i UGS“Nezavisnost“.

Članovi Glavnog odbora ISS koji rade i deluju u preduzećima koja su bila u Restrukturiranju su podneli pojedinačne Izveštaje o trenutnoj situaciji. Ćutanje Agencije za privatizaciju i Ministarstva rada stvaraju pogodno tle za špekulacije i korupciju. To nije prvi put da se stvara ovakva situacija. Najave ministra Vujovića i ministra Sertića o stotinama zainteresovanih za privatizaciju srpskih preduzeća, demantovao je premijer Aleksandar Vučić, koji je dao izjavu da „srpska vlada vodi razgovore sa 46 kompanija čije bi investicije trebalo da budu 580 miliona evra i zaposle 21.000 radnika.“ (Privredni pregled).



Podsećamo da je u nadležnosti Agencije za privatizaciju preko 500 preduzeća sa preko 65.000 radnika. Pitanje je, da li će doći do privatizacije bilo kog srpskog preduzeća na način kako je to predviđeno Zakonom o privatizaciji? Da li će stečajevi, likvidacije i bankrotstva biti „rešenja“ koja Vlada republike Srbije najavljuje?

Da bi ISS jačao i sačuvao postojeće pozicije, neophodno je da stvori nove organizacije i novo članstvo a ta aktivnost će biti u nadležnosti i obavezo članova Predsedništva ISS i koordinatora za širenje mreže.


   


Plan rada po ovoj temi će biti prezentovan na sednici Predsedništva ISS u toku oktobra meseca.



Industrijski sindikat Srbije će i ove godine obeležiti 7. Oktobar, „Svetski dan borbe protiv nesigurnih poslova“, kroz Akciju nedelje borbe protiv nesigurnih poslova i borbe za sigurna i dostojanstvena radna mesta.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"