VESTI

Nakon overe zdravstvenih knjižica stižu minimalci, subvecije, socijalni programi. Strateški partneri i privatizacija rešenja za Restrukturiranje. Industrijski sindikat Srbije (ISS) insistira na Industrijalizaciji i izradi Strategije.
STIŽU SUBVENCIJE, MINIMALCI I SOCIJALNI PROGRAMI

Beograd, 21.07.2014.

Razgovori koje je Industrijski sindikat Srbije obavio sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Draganom Stevanovićem, kao i Program mera i aktivnosti vezan za Industrijalizaciju Srbije i spašavanje preduzeća u Restukturiranju doveli su do reakcije aktuelnog ministra privrede Dušana Vujovića  koji je informisao Radnu grupu za preduzeća u Restrukturiranju o merama koje će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede preduzeti do okončanja procesa Restrukturiranja.

Prva mera je vezana za mogućnost korišćenja sredstava Fonda za razvoj a to će se sprovoditi pod strogim kriterijumima nadzora i kontrole kako je Industrijski sindikat Srbije i predlagao.

Sadašnja loša situacija neisplaćivanja minimalnih zarada radnicima u preduećima u Restrukturiranju biće prevaziđena usvajanjem Rebalansa budžeta ali se ovog trenutka ne zna visina sredstava koja će biti predviđena za tu namenu. Takođe,  Rebalans budžeta predviđa i značajna sredstva za zaposlene koji će ostati bez posla ali se u ovom trenutku ne zna da li će socijalni programi (300 evra po godini staža) biti kao i oni koji su se u prethodnom periodu primenjivali.

Značajan iskorak napravljen je i u načinu prodaje preduzeća u Restrukturiranju, te je planiranio konstituisanje Komisije u kojoj će pored predstavnika Ministarstva privrede i finansija učestvovati sindikati, fabrička rukovodstva, predstavnici struke i nauke a što će omogućiti veću transparentnost i smanjiti korupciju i ranije prisutne kriminogene aktivnosti kada su privatizacije u pritanju.

ISS od Ministarstva zahteva izadu Strategije Industrijskog razvoja Srbije koja će biti prezentovana javnosti do kraja 2014. godine.  Industrijski sindikat Srbije pokreće inicijativu za organizovanjem Javne rasprave o industrijalizaciji na nivou Skupštinskog odbora za ekonomski razvoj, infrastrukturu, trgovinu i industriju Skupštine Republike Srbije.