VESTI
     
 
Održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. Prisutni „nereprezentativni“ socijalni partneri, reprezentativniji od onih koji sede u Socijalno-ekonomskom savetu. Zaustaviti sve aktivnosti o Izmenama Zakona o radu, proširiti pregovarački tim i doneti proreformski zakon do kraja 2014. godine. Zakon o radu. Po mišljenju učesnika, kao nemoguća misija, farsa, diktat, ucena ii nešto peto.
OKRUGLI STO NA ĆOŠE




Beograd, 10.07.2014.-Palata Srbija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, pod pritiskom sindikata i javnosti organizovalo je Okrugli sto na temu „Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu“ koji je održan u Beogradu u Palati Srbija.

Pored predstavnika Ministarstva rada, Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja, turizma, spoljne politike, finansija dok predstavnici Ministarstva privrede nisu našli za shodno da učestvuju u radu Okruglog stola i ako je Ministarstvo u vremenu Radulovića držalo „banku“ kada je Zakon o radu bio u pitanju.



Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici Američke privredne komore, predstavnici nemačke privrede, USAID, MOR, Kancelarija za Evropske integracije, predstavnici nevladinog sektora, eksperti za radno zakonodavstvo, ekonomski i politički analitičari, Udruženje poslodavaca Srbije i naravno srpski „nereprezentativni“ sindikati ali ipak Sindikati.



Ovaj Okrugli sto nije mogao da da odgovore na mnogobrojne dileme koje su pojedine najavljene izmene izazvale. Trenutno, sadržinom Izmena nisu zadovoljni sindikati, kako reprezentativni tako i „nereprezentativni“, Konfederacija slobodnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije sloga, Ujedinjeni sindikati Srbije, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Industrijski sindikat Srbije.



Okrugli sto je otvoren od strane pomoćnika Ministra za rad Zorana Lazića, dok je predsednik Radne grupe Ministarstva za rad Zoran Martinović, dao dodatna pojašnjenja, završivši da je u ovom trenutku izuzetno teško doći do kompromisa među socijalnim partnerima i da njegovo usaglašavanje izgleda kao nemoguća misija.



O finansijskim očekivanjima i posledicama ukoliko se zakon donese ili ne donese govorio je Saša Ranđelović iz Ministarstva finansija. Ranđelović je istakao da Ministarstvo finansija očekuje podizanje i unapređenje opštih uslova poslovanja, nove investitore i ukupno poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika.

Prezentaciju „Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu“ izvršila je Snežana Bogdanović a nakon toga otvorena je diskusija.

Neprisustvo i neučestvovanje na Okruglom stolu predstavnika Saveza samostalih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ je od strane prisutnih srpskih sindikata ocenjeno kao bahatost i neodgovornost za poziciju zaposlenih čiju sudbinu i budućnost određuju najavljene izmene.

Učešće u debati uzeli su i svi predstavnici sindikata a stavove i mišljenje (klik) Industrijskog sindikata Srbije izneo je Dragan Matić predsednik ISS.



Delegacija Ujedinjenih sindikata Srbije i Industrijskog sindikata Srbije je bila najmnogoljudnija sa 9 predstavnika: Dragan Grozdanović- ATB Sever Subotica, Saša Korolija- Fabrika kablova Jagodina, Mladen Ursulović- RTB Bor, Jaćim Milunović- Međunarodni koordinator, Dušan Đelić-Fabrika reznog alata Čačak, Vladimir Salković-Fabrika bakarnih cevi Majdanpek, Katarina Rosić-Klinički centar Srbije i Miša Popović-Klinički centar Srbije.


 


Ministar Vulin koji je više od četiri sata slušao diskusije obećao je prisutnima da će se sve sugestije i predlozi razmotriti i da postoji potreba i mogućnost da se ovakvi sastanci i konsultacije nastave.

Od suštinske važnosti je da se u pregovarački tim uključe i drugi predstavnici sindikata, stručne javnosti, nevladinog sektora kao i da se kolegama iz Konfederacije slobodnih sindikata kao dokazanoj reprezentativnoj centrali omogući učešće i radu Socijalno-ekonomskog saveta.


  


Po završetku okruglog stola prisutni predstavnici Industrijskog sindikata Srbije i USS su obavili razgovor sa Ministrom Vulinom a predsednik IS AB Sever Dragan Grozdanović je ministru Vulinu predao Kolektivni ugovor čija je sadržina na ponos većinskog vlasnika i sindikata ATB Sever Subotica.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"