VESTI
     
 
„Industrija pokretač razvoja Srbije“- zaključak Stručne debate održane u Industriji mašina i traktora (IMT). Struka, nauka i sindikati traže podršku političara.
INDUSTRIJALIZACIJA NEOPHODNOST - IMT KAO POKRETAČ




Beograd, 03.07.2014.

Stručna debata koja je održana u IMT-u a po inicijativi Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i IS IMT-a iznedrila je Zaključke koji će u narednim danima biti dostavljene Vladi republike Srbije i resornim ministarstvima.

Skoro 30 učesnika debate, predstavnika Ministarstva privrede, Ministarstva rada, Ministarstva poljoprivrede, predstavnici Odbora za privredu i poljoprivredu Skupštine Grada Beograda, profesora sa beogradskog Mašinskog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna i Novog Sada, Šumarskog fakulteta, predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, sadašnjeg i nekadašnjeg rukovodstva IMT-a su izveli jedinstven Zaključak:

„Industrijalizacija Srbije je uslov opstanka srpskog društva i privrede a IMT i druga velika srpska preduzeća obuhvaćena višedecenijskim procesim restrukturiranja mogu uz aktivne mere države postati okosnica opstanka industrije i Industrijalizacije Srbije. „



„Srbija treba da prati evropske trendove i politike Evropske komisije, koje sprovođejem tri direktive usmeravaju politiku Evrope ka njenoj industrijalizaciji i favorizovanjem spašavanja i oživljavanja posrnulih evropskih industrijskih postrojenja jer je to najefikasniji i najisplativiji način da se evropska industrija ojača, sačuva ogroman broj radnih mesta i poveća evropska tržišna konkurentnost.“ istakao je u svom izlaganju predsednik ISS Dragan Matić.



„Šta sprečava Vladu Republike Srbije da se tako ponaša prema srpskim industrijskim kapacitetima? zapitao je Matić.

O mogućnostima i načinima opstanka IMT-a govorio je i Petar Grbić, predsednik IS IMT, založivši se da Vlada Republike Srbije ima aktivnu politiku prema IMT-a i njegovim kooperantima sa krajnjim ciljem omogućavanja srpskom seljaku da dođe do novih traktora i mehanizacije i time uznapredi svoju proizvodnju i poveća konkurentnost.


  


Učesnicima Debate predstavljen je i popis Poljoprivredna mehanizacije, opreme i objekata, koji je priredio prof dr Dušan Radivojević.

Svoje izlaganje imali su i predstavnici Ministarstva privrede i poljoprivrede a sa setom i uzdasima smo propratili prezentaciju IMT-a u njegovoj punoj snazi.

Zaključak debate je da IMT sa preostalim kapacitetima može da proizodi pouzdan traktor, da se on može osavremenjivati i prilagođavati zahtevima tržišta, da se proizvodni kapaciteti IMT-a i IMR-a mogu objediniti, da postoji domaće i inostrano tržište za sve proizvode koje IMT pravi, traktore i priključne mašine i da bi pokretanje proizvodnje povećalo atraktivnost i mogućnost privatizacije IMT-a i IMR-a.


  


Pokretanjem IMT-a direktno ili indirektno bi bilo uposleno izumeđu 10 i 20 000 radnika u preduzećima obuhvaćenih restrukturiranjem.

Dvočasovna rasprava završena je Zaključkom da se stavovi ove stručne rasprave prezentuju Vladi Republike Srbije i zatraži podrška za opstanak i rad IMT-a.

Struka i nauka su rekli svoje. Sada je na redu politika.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"