VESTI

Održan sastanak predstavnika Ujedinjenih sindikata Srbije (USS) sa pomoćnikom ministra za rad Zoranom Lazićem u Ministarstvu rada i socijalne politike. Prezentovani projekti „Radnih fondacija „ i „Saveta zaposlenih“. USS je jedinstvena, celovita sindikalna organizacija sa Anom Kojić kao predsednicom.
UJEDINJENI SINDIKATI SRBIJE U MINISTARSTVU RADA

Beograd, 03.07.2014.
U Ministarstvu rada i socijalne politike održan je sastanak rukovodstva USS i pomoćnika ministrstra za rad i socijalna pitanja Zorana Lazića.
Pomoćniku ministra Laziću je od strane predsednice USS Ane Kojić predstavljen USS a deo vremena je posvećen i pojedincima koji su isključeni iz sastava USS i Industrijskog sindikata Srbije (ISS) ali se i dalje bolesno predstavljaju da su aktivisti USS.
USS normalno funkcioniše, zastupa interese svog članstva, prisutan je na domaćoj i međunarodnoj sindikalnoj sceni, prepoznaje se kao mlad, dobro organizovan i perspektivan sindikat koji širi svoje članstvo i uživa podršku svoje najveće članice i osnivača, Industrijskog sindikata Srbije.
Nebojša Savić, sekretar USS se založio da se komunikacija sa Ministarstvom rada intenzivira i omogući u postojećim okolnostima nesmetana registracija novih sindikata članica USS-a.
Zoran Lazić, pomoćnik ministra je imformisan od strane predsednika ISS Dragana Matića o aktivnostima i projektima koje ISS sprovodi u toku 2014. i 2015. godine, a vezani su za Radne fondacije i Savete zaposlenih.
Projekat Radnih fondacija je podržan od Austrijske ambasade – Odeljenje za socijalna pitanja, više decenija se primenjuje u Austriji i predstavlja efikasnu i dugoročnu mogućnost zapošljavanja radnika koji ostaju bez posla. Deo prvog projekta će biti podržan i od strane Fridrih Ebert fondacije.
Drugi projekat koji je predstavljen pomoćniku ministra su „Saveti zaposlenih“ koji Industrijski sindikat srbije sprovodi uz podršku Swiss labour assistance (SLA) a ima za cilj izradu predloga Zakona o savetima zaposlenih u Srbiji.
Ministarstvo je pokazalo interesovanje za oba projekta i predstavnici Ministarstva će se u daljoj realizaciji aktivno uključiti.