VESTI
     
 
Industrijski sindikat Goša-Fabrika šinskih vozila, potpisnik Kolektivnog ugovora u Goša FŠV. Pomaci po pitanju prava zaposlenih i očekivanje značajnijeg upošljavanja kapaciteta. Redovnost isplate, ključ stabilnosti.
POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U GOŠI FŠV




Smederevska Palanka 08.04.2014. Posle skoro dve godine od isteka prethodnog Kolektivnog ugovora i više puta odlaganog nastavka kolektivnih pregovora, u GOŠI FŠV je zaključen i potpisan Kolektivni ugovor, koji će se primenjivati od prvog aprila 2014.

Poslodavac učinio ovaj ustupak, ne čekajući više donošenje novog Zakona o radu, svestan da se zaposlenima duguje više zarada a želeći da stvori bolji radni ambijent u očekivanju novih poslova. Dobijeno je i obećanje da će za tri meseca, kada se očekuje veće uposlenje, biti ponovo razmatrana cena radnog sata za najjednostavniji posao, koja je sada uvećana za 3,5% u odnosu na predhodni period i iznosi 128 dinara po satu, bez umanjenja postojećih koeficijenata složenosti posla koji zaposleni imaju.

Od ostalih ekonomskih elemenata KU, dogovoreno je da se: naknada troškova za topli obrok podigne sa 130 dinara na 150 dinara neto po danu, visina regresa za godišnji odmor podigne sa 18200,00 dinara na 18.830,00 dinara a uvećana zarada po osnovu vremena provedenog na radu – za svaku punu godinu podigne sa na 0,4% na 0,5% od osnovice.



Uvodi se i dodatak na zaradu za zaposlene koji rade na poslovima sa otežanim uslovima rada, definisanim aktom o proceni rizika u iznosu 0,18% za prvu kategoriju odnosno 0,15% za drugu kategoriju zanimanja. U obračunu otpremnina za višak zaposlenih naglašeno je da osnov za obračun ne može biti vreme provedeno na bolovanju i plaćenom odsustvu.



U cilju zaštite dostojanstvenog rada i sigurnosti radnog mesta u članu 2 Kolektivnog ugovora upisano je da odredbe ovog Kolektivnog ugovora važe i za buduće zaposlene na privremenim i povremenim poslovima i da oni radeći na istim poslovima kao i stalno zaposleni ne mogu imati manja prava i zaradu. Industrijski sindikat Srbije Goša FŠV insistiraće na doslednoj primeni odredaba KU i uspostavljanje redovnosti isplate zarada. Sindikatu i poslovodnom rukovodstvu potpisivanje Kolektivnog ugovora čestitao i Industrijski sindikat Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"